IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП пусна приложението за проверка на изтеклите лични данни

Справката излиза след въвеждане на ЕГН и номер на мобилен телефон

18:45 | 25.07.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Вече е достъпно приложението, чрез което всеки гражданин може да разбере дали негови лични данни са станали обект на неоторизиран достъп, съобщи на сайта си Националната агенция за приходите (НАП).

Справка в приложението може да се направи на https://check.nra.bg/ след въвеждане на ЕГН и номер на мобилен телефон, съветват от приходната агенция.

Резултат дали има неправомерно разпространени лични данни ще бъде изпратен на въведения от Вас мобилен номер, обясняват на потребителите от НАП.

Investor.bg припомня, че след хакерската атака срещу НАП в публичното пространство циркулират данни за данъчна и осигурителна информация на пет милиона българи. Близо четири милиона от тях са на живи хора, останалите са на починали лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
polki
преди 4 години
-1 И за кой е хубаво това? Миналата година НАП пуснаха подобно приложение с което хората да видят какви акции притежават от масовата приватизация. По този начин НАП събраха мейлите на хората. От тогава при всяко закъсняване да платя нещо ми се изпраща "леко притеснително напомняне", че съм длъжник. Тази година НАП ще съберат и тел.номера... Имам чувството, че НАП сами си откраднаха данните за да могат да получат допълнителна информация която не им се полага по закон!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
Shadow1
преди 4 години
Това всъщност е хубаво, учудвам се че са си направили труда да пуснат такова нещо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още