IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Населението на България ще намалее с около 20% до 2040 г.

Ще намаляват хората в активна възраст, сочи прогноза за демографското развитие

16:47 | 28.03.18 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Населението на България ще намалее значително в периода до 2040 г. с около 20-25%. Това се отчита в Прогноза за демографското развитие за периода 2015-2040 г., която правителството представя на парламента в изпълнение на решение на Народното събрание, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Документът е изготвен от Института за изследване на населението и човека при БАН на базата на сравнителна съпоставка на официални прогнозни данни на Евростат, НСИ, ООН и Световната банка.

Основният извод в проучването е, че се очертават сходни на сегашните тенденции в демографското развитие на страната през следващите няколко десетилетия.

Независимо от предвижданото намаление на смъртността, което засяга в различна степен мъжете и жените, структурата на населението по пол ще остане стабилна. Делът на младите хора до 20 г. ще се запази, докато на възрастните над 65 г. ще нарасне значително. 

Това определя и прогнозирано намаление на броя и дела на хората в активна възраст. Намалението на населението на териториален принцип обхваща почти всички области, без столицата, и се очаква този процес да продължи в течение на целия период.

В общоевропейски план България не е единствената страна с прогнозирано намаляващо население, се посочва в проучването. Според данни на Евростат се очаква това да се случи в още 11 страни – Литва, Латвия, Румъния, Гърция, Хърватска, Португалия, Полша, Унгария, Естония, Италия и Словакия.

Към тях условно биха могли да се присъединят Словения и Чехия, в които броят на населението се очаква да остане без промени до 2040 г. Това води до извода, че в почти половината страни от ЕС се очаква намаление на населението.

Прогнозните резултати от различните проекции свидетелстват, че въпреки очакваното подобрение в показателите за смъртност и раждаемост, населението на страната вероятно е достигнало до етапа на т. нар. „инерция на обратния растеж“. Поради действието й, дори периодните нива на фертилност да се увеличат до равнището, необходимо за просто демографско възпроизводство – процес, който не се очаква в близко бъдеще, прогнозите са абсолютният брой на населението да продължи да намалява.

Тези трайни демографски тенденции и предизвикателства са отчетени и адресирани в стратегическите и оперативни документи за провеждане на демографската политика в България, се казва в съобщението.

Пълния доклад може да прочетете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
от 9млн. на 6млн. бруто и 4.5 млн. нето незнам колко % са ..... а това е в момента и не сме 2040г. а 2018та .... ако до тогава продължааме в същия дух ше има останали за един Белот в кръчмата .... както казва човекот по-доле не са само политиците ми и народот е бая падладел, то дефакто де идват от народо, щом той е луд закономерно и политиците да са такива ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
V.At.
преди 6 години
"Може да се окаже, че един работещ ще трябва да издържа един пенсионер.Това е просто невъзможно, пенсионната система ще се разпадне рано или късно."Да не забравяме - и един и половина социално слаб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
to66e
преди 6 години
Не само политиците ни са виновни! И обществото ни се прецака. Сега всяко младо семейство има за цел да отгледа едно дете. Но за това дете ТРЯБВА да му осигурим всичко. Най-готини дрехи и маратонки, да ходи през ден в мола, да бъде има последен модел телефон и т.н. Аз съм роден в началото на 80те и знам какво е да се лишаваш. Сега не знаят какво е глад даже. Ние живеем в консуматорско общество и това е проблема.BTW: Имам две деца
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 0
data
преди 6 години
Началото на 20-ти век сме били доста по малко , около 4 млн . но това не ни е пречило да обърнем де що се изправи срещу нас . Демек , качеството е важно , не количеството . Виж в момента качеството сериозно куца ! Ония преди 100 г са били бедни селяни но родолюбци и патриоти , а сега всичките се надпреварваме да плюем Родината . Не е от нямане - толкоз ни е акъла !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 2
Frosty
преди 6 години
След 20 години не се знае дали тази държава ще съществува все още. Според статистиката населението на България намалява с по около 50 000 души годишно, което е колкото един град.22 години по 50 хиляди прави минус милион и сто хиляди.Сега сме 7 милиона - 1,1 прави 5,9 милиона, като извадим още 2,5 милиона пенсионери остават 3,4 милиона. От тези 3,4 милиона колко ще са децата до 18 години, безработните и нискообразованите *** без квалификация?Може да се окаже, че един работещ ще трябва да издържа един пенсионер. Това е просто невъзможно, пенсионната система ще се разпадне рано или късно.Ако не се предприемат спешни икономически, социални, данъчни и образователни реформи, тая държава няма да просъществува още дълго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 6 години
Добра прогноза... Хем евроатлантическа, гиби... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
ХахаТва е прекалено драстично и нехуманно.По-добре да пратим русофилите да нападат терористите от ИДИЛ намиращи се около Сирия, американофилите да нападат Русия, *** римляни както вече казах - в Индия и да си останем тука само безнадеждните пацифисти и крайните хуманисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 7
KPetkov
преди 6 години
Може и по-бързо. Нападаме утре руското посолство и от петък сме със седем милиона по-малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Може и с повече да е.А ако искаме качествено намаляне можем да споделяме във фейса новата световна инициатива на Индия да покани обратно всичкуту циганоор от целия свят. Щели да им дават земя, жилище и некви социални привилегии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 8
ABBA
преди 6 години
lefti, еврогГгейските ценности не прощават никому!Какви деца, какви 5 лева? Себичен егоизъм, кеф, кеф, кеф.... Какви ти там спънки на сладкия живот?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още