IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма да има нови правила след удължаване на епидемичната обстановка

Надявам се най-късно октомври да имаме първите противогрипни ваксини, каза главният държавен здравен инспектор

10:05 | 26.08.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.&nbsp;</span><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: БГНЕС</em></p>

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Снимка: БГНЕС

Налага се удължаването на извънредната епидемична обстановка, независимо от подобряване на ситуацията в България през последните две седмици. Но няма да има нови правила във връзка с удължаването на епидемичната обстановка. Това каза по БНТ доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Доц. Кунчев посочи, че у нас има тенденция за намаляване на заразата. Ако тя е устойчива може след септември да не се удължи епидемичната обстановка. 

"Епидемичната обстановка се налага тогава, когато има условия. Ситуацията в Европа не се подобрява особено много. За щастие, през последните две седмици се подобрява значително в България. Ако процесът стане стабилен и се задържи тенденцията за намаляване, можем да помислим за неудължаване след края на септември. В момента нямаме никакви данни за такова подобряване, което да позволи да прекратим извънредната епидемична обстановка", обясни той по повод заявката, че на извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена до края на септември.

Обща работна група на министерствата на здравеопазването и образованието се опитва да направи подробно описание на начина на действие в различни ситуации в училищата и детските градини. Надяваме се това, което ще представим до края на седмицата да улесни работата на колегите, работещи в училища, градини и ясли,

Той заяви, че информацията за имунизационния статус на децата, както и за тяхното състояние в момента, е особено важна и необходима. Затова ще бъде направено всичко възможно, за да бъдат улеснени родителите и да се избегне струпване пред кабинетите на личните лекари, увери главният държавен здравен инспектор.

"Няма как да опишем всяка ситуация. Дори едно голямо училище - можем да поставим под карантина един клас или ученици на 1 етаж или може да прекъснем работа на цялото училище, възможни са всички варианти.

Има основни правила, които важат за всички и навсякъде - дистанция, лични предпазни средства, дезинфекция, филтър да не се допускат деца с прояви. Препоръчваме маските не в час, а когато са струпани в големи групи. На много места учебната година започва по-рано, наблюдавам какво се случва", каза още той.

Кунчев каза, че сме далеч от сценария да има болници само за пациенти с коронавирус. При рязко влошаване на ситуацията може да се затворят заведенията. Няма да се затварят градове. "Няма да приложим затваряне на големите градове каквото имаше, но всички останали мерки са налице", добави той.

"Надявам се най-късно октомври да имаме първите противогрипни ваксини", каза още доц. Кунчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още