IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Община Банско иска да вземе на концесия ски зоната в Добринище

Скоро предложението ще бъде внесено в екоминистерството

15:11 | 09.01.15 г. 6
Община Банско иска да вземе на концесия ски зоната в Добринище

Община Банско ще предложи да вземе на концесия ски зоната на Добринище и новите зони за туризъм, определени в бъдещия план за управление на Националния парк "Пирин", съобщи БНР. Предложението за отдаване на концесия на ски зоната над Добринище, каквато към момента няма, ще бъде внесено в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) идната седмица.

Кметът Георги Икономов смята, че е напълно реалистично и справедливо общината и местният туристически бизнес да са новите концесионери. Така според него ще бъде избегнато и монополното положение в курорта. „Това би могло да стане чрез сдружение на хотелиерите и ресторантьорите, съвместно с общината, те да бъдат концесионери на новите територии в ски зоната и в Банско, и в Добринище“, коментира кметът.

По повод отмененото от кабинета "Борисов" решение на правителството "Орешарски", с което е прието да бъде увеличена концесионната площ на ски зоната край Банско, градоначалникът коментира, че очаква експертите от новосъздадената междуведомствена комисия по казуса да изчистят нерешените проблеми в последните години.

Икономов поиска същата комисия да излезе със становище и по предложението на общината за промяна в сегашния план за управление на парка, който забранява строителството на нова кабинкова линия и уплътняване на зоната.

От години общината настоява за изграждане на втори кабинков лифт и разширение на ски зоната в курорта, срещу което категорично възразяват еколози.

„Тази работна комисия трябва да излезе с предложение и за довършване на процедурата, която ние започнахме преди две години, а именно – частични промени в Плана за управление, които биха позволили да се построи втора кабинкова линия и да се уплътни малко ски зоната. За мен реалистичният срок е до края на февруари да бъдат финализирани и двата въпроса“, смята Икономов.

При първия мандат на ГЕРБ правителството искаше да промени Закона за концесиите, за да се даде възможност да се коригират сключени концесионни договори, специално заради концесионера на ски зоната над Банско – Юлен. Тогава стана ясно, че дружеството е нарушило концесионния договор и е използвало многократно по-големи площи от Пирин от заложеното в концесията.

Междувременно днес от ГЕРБ съобщиха, че председателят на парламентарната група на партията Цветан Цветанов е бил днес в Банско и е обещал на кмета подкрепата на кабинета за бързото изграждане на втора кабинкова линия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Melanisimeonova
преди 9 години
Трябва да се инвестира в ски зоната в Банско за да може ,все повече чуждестрани туристи да предпочитат нашите ски курорти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Mammita
преди 9 години
Според мен е късно вече за някакви резки промени. Поне ако държавата иска да развива зимен туризъм трябва да действа бързо. Новата кабинка е задължителна. Не може да караме туристите да чакат буквално с дни на опашки, само и само да се спуснат веднъж по пистите. Вие ще се върнете ли в курорт, в който преживеете подобни опашки, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Gocko
преди 9 години
Банско се нуждае от инвестиции от развитие за да задоволява нуждите на увеличаващите се туристи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Rusko
преди 9 години
Опашките на начална станция на кабината през уикендите са адски неприятни и изнервящи. Убиват ти цялото удоволствие от карането на ски. Дано най-накрая построят втората кабина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още