IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общински инспектори ще проверяват за уредени права за музика в търговски обекти

Новите промени в закона ще позволят затягането на контрола и по-голяма събираемост на средствата

11:42 | 11.06.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Общински инспектори ще извършват проверки в търговските обекти за уредени права за публично ползване на музика. Това се случва благодарение на промените в Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП), стана ясно по време на събитие за журналисти на дружеството за колективно управление на авторски права в музиката „Музикаутор“.

Идеята е инспекторите да проверяват дали търговските обекти имат договори с организациите за управление на права у нас, в случая с „Музикаутор“ и „Профон“.

„Инспекторите в общините ще проверяват търговските обекти 1-2 пъти годишно“, уточни изпълнителният директор на дружеството Иван Димитров. „С тези промени общините ще могат да подобрят събираемостта, а това ще се случи без допълнителна подготовка и ресурси от тяхна страна“.

По думите на Иван Димитров новият подход ще помогне контролът да стане всеобхватен, а злоупотребите да намалеят значително.

Предвидените санкции за онези, които нелегално използват музика в търговски обекти, ще са до 10 хил. лева. Половината от събраните от глоби средства ще бъдат насочвани за финансиране на културни проекти в регионите. Останалата част ще отива директно в Национален фонд „Култура“.

„Всичко това се случва след петгодишно убеждаване на законодателя, че са нужни промени“, уточни още Димитров. До момента подобни проверки за музикални лицензи се извършваха единствено от инспектори на Министерството на културата, чиято бройка обаче е крайно недостатъчна.

От „Музикаутор“ очакват промените да доведат до значително подобрение на контрола над сектора, след като в момента едва 15% от ползвателите плащат.

Същевременно собствениците на търговски обекти, самите дружества за колективно управление на музикални права и представители на браншовите организации смятат, че малка промяна на общинската наредба би решила голяма част от проблемите при събирането на средствата. Идеята е още при регистрацията си търговските обекти да представят и документ за заплатени права към „Музикаутор“ и „Профон“, т.е. той да стане част от целия набор от документи, позволяващ отварянето на обекта“.

Обслужване на едно гише

„Музикаутор“ и „Профон“ са създали общ онлайн портал, в който всеки ползвател може да подаде заявка за уреждане на авторските и сродните права при публично изпълнение на музика. Порталът носи името Music-Pro и е създаден с над петгодишни усилия от страна на двете организации. Идеята е да се улесни процедурата за ползвателите, които да подават документи директно към дружествата.

„Обработката на заявката и подготовката на договора от нашата страна изисква около 5 минути. Процесът е максимално опростен за всички“, коментира Момчил Даскалов, мениджър „Лицензиране публично изпълнение“ в „Музикаутор“.

Според София Щерева, изпълнителен директор на „Профон“, по този начин ще се избегне възможността от злоупотреби, каквито отдавна се наблюдават на пазара.

По думите ѝ има хора, които не са представители на нито едно от двете дружества, се представят за техни служители и изискват от ползвателите плащане на средства в брой и на място.

„След подписването на договора всички плащания се извършват само по банков път към нас и към „Музикаутор“, уточни тя.

Самата система Music-Pro е в активна експлоатация от 2017 г., а до момента има 60% ръст на заявките на годишна база. За 2018 г. двете дружества са планирали голяма информационна кампания, която да насърчи допълнително ползването на онлайн портала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
А защо няма да проверяват за високи децибели на музиката? Така и така търсят за какво да се заяждат със собствениците както приляга на държавни рекетьори водени от премиер бивша мутра. Валери Симеонов не може да смогне да огрее навсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 5 години
тоя абсурден закон дали го има и по другите държави ? ... а самите изпълнители знаят ли че съществува МюзикАутор и колко пара им плаща ... примерно на Мадоня колко плаща живо ме интересува
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Varfor
преди 5 години
Една голяма част от заведенията и магазините използват Spotify, така че ми е интересно за какво ще.се заядат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още