IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се чуждите туристи това лято да са повече от 5,5 милиона

Министерството на туризма планира процедура по заличаване на туристически сдружения, които не спазват разпоредбите

17:43 | 20.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Очакваме през този летен сезон да постигнем ръст от около 5% спрямо посещенията през миналата година в периода юни-септември и чуждестранните туристи да са повече от 5,5 милиона. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконференция след заседанието на Националния съвет по туризъм в к.к. „Св. Св. Константин и Елена“, цитирана от пресцентъра на министерството.

През лято 2017 г. общо чуждестранните туристи достигнаха 5,3 млн., като и тогава отчетоха нарастване от 5,7%. Ако нашите прогнози бъдат оправдани, това ще е трета поредна година на растеж и ще ни включи в една от най-устойчивите дестинации за летен туризъм, допълни Ангелкова.

Туристическите сдружения са задължени да подават заявление–декларация, в което се описват видът на организацията, предметът на дейност и членовете й. Това е изискуем документ по Закона за туризма, а за тези организации, които не спазват разпоредбите на закона може да започне процедура по заличаване, съобщи още министър Ангелкова. Смятам, че това е редно с оглед на тези, които спазват закона, посочи тя.

Във връзка с контрола по курортите министър Ангелкова бе категорична, че по време на целия летен сезон той ще бъде изключително силен. В отговор на журналистически въпрос относно незаконните заведения в Щкорпиловци тя обясни, че Министерството е изпратило писмо до кмета на община Долни Чифлик, който да издаде заповед за премахване на незаконните обекти. 

„Министерството на туризма няма правомощия да премахва заведения, които функционират незаконосъобразно. Ние изпращаме писма до компетентните органи, в случая това е кметът, който трябва да издаде подобна заповед. Предстои да разберем какво се случва с тях от кмета на Община Долни Чифлик“, уточни министър Ангелкова. И добави, че за последните три години броят на неохраняемите плажове е намален от 136 през 2015 г. до 86, плюс трите плажа за природосъобразен туризъм.

Относно предложените промени в Закона за туризма и разделянето на курортите на зони министърът обясни, че идеята се подкрепя от 80% от всички големи туристически организации и туроператори. Тя посочи, че целта е не да бъдат териториално разделяни, а продуктово, като всяка една община, заедно с местния бранш, ще може да решава дали курортът да бъде една зона, или не. Всички големи туроператори, които ни подкрепиха, казват, че и в момента те работят в Златни пясъци и Слънчев бряг на база продуктово зониране и подкрепят усилията ни това да бъде осъществено, каза Ангелкова. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още