IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Одобрен е правилникът за избор на финансови институции от държавните фирми

Преди седмици служебният премиер призна, че 54% от парите на дружествата с държавни участие са в една банка

13:26 | 22.05.13 г.
Одобрен е правилникът за избор на финансови институции от държавните фирми

Министерският съвет прие Постановление за допълнение на Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Текстовете се отнасят до избора на институции, които да предлагат кредитни или финансови услуги за дружества с над 50% държавно участие. Тези правила ще трябва да бъдат задължително спазвани и прилагани от компаниите. 

Една от основните промени цели ограничаването на концентрацията на експозиции и подобряване на механизма за отчетност на държавните дружества и предприятия, допълват от пправителствената пресслужба. В проекта за правилник беше записано, че нетната експозиция на възложител към една финансова институция няма да надвишава 25% от паричните средства на възложителя.

Този критерий се отнася до компаниите, които имат капитал над 3 млн. лева. 

По новите правила и изборът на финансова институция ще става чрез търг и събрани оферти от най-малко пет банки. 

Преди броени седмици служебният премиер Марин Райков призна, че 54% от парите на държавните компании са в една банка, но отказа да спомене името й, позовавайки се на банковата тайна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още