IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ограничителните мерки в София може да се удължат с 2 седмици

Не се предвижда затягане на действащите в момента мерки в столицата, каза кметът Йорданка Фандъкова

13:20 | 11.11.20 г.
<p>
	Снимка: БГНЕС</p>

Снимка: БГНЕС

Не се предвижда въвеждане на нови ограничителни мерки в София заради разпространението на коронавируса. На заседание на Оперативния щаб ще бъде обсъдено удължаване на сега действащите ограничения с още две седмици. Това съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова, цитирана от БНТ.

Днес тя провери организацията на работа в XI ДКЦ.

От днес по препоръка на министъра на здравеопазването в столични поликлиники ще заработят COVID зони. Там ще се приемат пациенти, насочени от общопрактикуващите лекари, за вземане на кръв, антигенен тест и рентгеново изследване, ако е необходимо. 

Не се предвижда затягане на мерките в столицата, съобщи кметът. Остават в сила действащите в момента ограничения – за затваряне на нощните заведения, крайният час до 23.30 ч. за работа на ресторантите и кафенетата, забраната в моловете да влизат младежи под 18-годишна възраст без придружител. Задължително остава и носенето на маски в градски транспорт и на обществените места със струпване на хора. Зелените коридори за пазаруване също ще останат.

"Днес ще предложа на Оперативния щаб за борба с коронавируса гимназистите в София да останат на онлайн обучение още две седмици. След това обаче да започне поетапното завръщане на учениците в клас", заяви кметът.

Преминаването онлайн от гледна точка на образованието е нежелателно, но се прави, за да се избегне децата да се събират на групи, поясни Фандъкова.

"Ще препоръчаме на университетите да продължат онлайн обучението. Както и на работещите да направят организация, така че да няма събиране в офисите. Всички, които могат да работят онлайн, да продължат работата си така", съобщи още Йорданка Фандъкова.

Тя благодари на гражданите, че са дисциплинирани и спазват мерките. Кметът увери, че засилените проверки продължават, но вече почти няма наложени глоби. "Единични са съставените актове. Нека положим усилия да предприемем тези логични мерки за намаляване възможността за струпване на хора", призова тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още