IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 5500 фирми в туризма ще бъдат подпомогнати с 30 млн. лева

Кабинетът одобри условията за получаване на безвъзмездните плащания за ликвидност

16:37 | 17.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Cole Burston /Bloomberg</em></p>

Снимка: Cole Burston /Bloomberg

Служебният кабинет одобри условията, при които фирми от сектора на туризма ще могат да получат безвъзмездни плащания за ликвидност.

Миналата седмица Европейската комисия одобри българска схема в размер на 30 млн. лева в подкрепа на фирми в туристическия сектор, засегнати от пандемията.

Мярката представлява схема за държавна помощ под формата на безвъзмездни средства за предприятия от туристическия сектор, които изпитват ликвидни затруднения поради пандемията.

Необходимо изискване за получаване на безвъзмездните средства е тези предприятия да са засегнати от спад на оборота през 2020 г. с най-малко 30% в сравнение с оборота им през 2019 г.  

Бюджетът по мярката е определен в закона и е в общ размер до 30 млн. лв. Безвъзмездните средства ще се предоставят еднократно и ще се разпределят на пропорционален принцип спрямо броя на подадените и допуснати до разглеждане заявления за подпомагане и реализирания оборот през 2019 г., но не повече от 20 на сто от реализирания оборот през 2019 г. Прогнозният брой очаквани кандидати е около 5500, съобщава се в решението на правителството.

Кандидатстването и оценяването на проектните предложения за получаването на помощ ще се осъществява в Системата за управление на националните инвестиции (СУНИ).

Допустими кандидати са предприятия от туристическия сектор, които осъществяват дейност в Хотелиерство, Ресторантьорство, Туроператорска дейност, Организиране на конгреси и търговски изложения, Дейности, свързани с развлечения и отдих и др.

Максималният размер по схемата за държавна помощ не може да надхвърля 1,8 млн. евро и може да се кумулира с помощи в съответствие с регламентите за помощ de minimis и с помощите съгласно Общия регламент за групово освобождаване.

Постановлението влиза в сила веднага с обнародването му в „Държавен вестник“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още