IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Окончателно: Лотарийните игри вече ще се организират само от държавата

Парламентът забрани разпространението на билети, фишове и талони в обекти, които не са включени в разрешението, и не са обозначени за съответните игри

10:36 | 07.02.20 г. 5
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Лотарийните игри вече ще се организират само от държавата. Дейността ще се прехвърли към "Държавния спортен тотализатор". Това реши парламентът, след като депутатите приеха на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за хазарта. 

Те бяха приети със 135 гласа "за", 0 "против", а 12 се въздържаха, пише Dnes.bg.

Поправките бяха вкарани извънредно в дневния ред на Народното събрание, а вчера бяха експресно одобрени на второ четене в бюджетна комисия.

С измененията в Закона за хазарта се забранява организирането на хазартни игри, разпространението на билети, фишове, талони или други знаци, както и плащането на печалби на хазартни игри от лица или обекти или вериги без съответния лиценз.

От деня на влизането в сила на закона лицензите за организиране на лотарийните игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, издадени на организатори, различни от Държавното предприятие "Български спортен тотализарор", се прекратяват. 

Билетите и фишовете, които не са продадени до влизането в сила на закона, ще се унищожат до 31 декемрви 2020 г.
 
Законът предвижда в срок до 30 дни от влизане в сила, организаторите, чийто лиценз ще бъде прекратен, да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени до този момент.

Промените предвиждат забрана на продажбите на талони и билети с хазартна цел на по-малко разстояние от 300 метра от училищата. Това правило сега се отнася само за казината и игралните зали.

Промяната в Закона за хазарта беше предложена от Валери Симеонов и депутати от Обединените патриоти. След внасянето ѝ беше потвърдено, че частните лотарии, контролирани от бизнесмена Васил Божков, са ощетили хазната със стотици милиони левове.

"Българите да спрат да си купуват талони, защото спирането на продажбата им става след обнародването на закона за хазарта следващата седмица“, коментира лидерът на НФСБ Валери Симеонов след приемане на промените в Закона за хазарта на второ четене, предава Агенция Фокус“.

„Очакваме следващата седмица законът да бъде публикуван, което ще доведе до прекратяването и изземането на всички талони от местата, където се продават в момента, освен тези на спортния тотализатор“, уточни вносителят на промените.

Той поясни, че печалби могат да бъдат получени по силата на общите правила на игрите, в които са участвали съответните участници.

„Променихме закона, тъй като решихме, че не е редно държавата да се меси в тези частно-правни отношения. Всички, които имат да получават награди, могат да предприемат съответните мерки, да си ги потърсят или да заведат дела, за да ги получат. Тъй като парите от тиражите са събрани, печалбите са базирани върху общите приходи от съответния тираж, така че всеки заинтересован има правно основание, има и пари, които са събрани, за да си получи той печалбата“, каза още Симеонов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
"Подуенските" ще си намерят, баце е дърт левскар.Божката може да се съгласи да не съди държавата, за да свалят всички обвинения. А може пък и да го осъдят. Като цяло лотарията никога не е трябвало да се дава на частни лица. Примерно в САЩ част от печалбите се дават за образование. В тексас мисля, че бяха нещо от сорта на 30%. Тук даже данъците не се плащат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
Един Българин
преди 4 години
Ще осъди държавата и ще делка с валерката и ББ...жалки са тия гадове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 4
Ivo_zagorka@abv.bg
преди 4 години
Добре.Всичко е супер.Ние от малкия бизнес, какво да правим наличните си билети като съм сигурен, че всички имаме наличност не по малка от по 1000-2000 лв. Доставчика казва, че няма да си ги вземат обратно, а и няма най-вероятно да ни изплатят и вече изплатените от нас печалби. В цялата работа пак малкия бизнес го отнася, аз лично като собственик ще изгоря с 2000 лв. Като никой няма да ми ги възстанови. Но това са само наличностите, а комисионната от продажбите от предходния месец също няма да се получи която също не е малка. Поне при мен е 500лв. Като сложим това, че преди по малко от месец похарчихме и едни 800 лв. за актуализация на СУПТО и касовите апарати и като теглиш чертата моята фирма е вътре повече от 3000 лв. Но това никой няма да го каже по медиите, тъй като за тях това не е проблем или новина която трябва да се покаже.Варианта за нас е да преглътнем загубата и да продължим напред до следващата национализация която пак ще бръкне във вече скъсания ни джоб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 6
khao
преди 4 години
ще е осъди, гаранция! Но както при другите и на това няма да му се даде гласност по меддите и офците ще са доволни! един вид уин-уин ситуация !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 10
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Ей така се прави национализация, драги зрители. И изобщо не съм на страната на оня дубайския беглец или на подуенските хрантутници, които трябва да си търсят нов бащица. Въпросът е принципен, как държавата просто така ще спира изграден бизнес, а да го направи държавен??! Изобщо не е морален въпроса, лотарията ще продължи да съществува, само собственика ще е друг. Познайте дали дубайския беглец ще осъди държавата за огромна сума!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още