Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Окончателно: Всяко изгаряне на отпадъци ще минава задължително през ОВОС

Досега законодателството разрешаваше до 100 т и при експерименталното горене да нямаме задължителна оценка на въздействието

Окончателно: Всяко изгаряне на отпадъци ще минава задължително през ОВОС

Снимка: Pixabay

Депутатите одобриха на второ четене промените в Закона за околната среда, с които затегнаха правилата за изгаряне на отпадъци.

Новите текстове, внесени от управляващото мнозинство, задължават всички инсталации за горене на отпадъци, независимо от техния капацитет, да преминават през процедурата по задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). На задължителна оценка ще подлежат и т. нар. експериментални инсталации. 

Още по темата

"С настоящите промени на закона затегнахме още повече изискванията за горенето на отпадъци. До момента законодателството разрешаваше до 100 тона и при експерименталното горене да нямаме задължителна оценка на въздействието. С настоящите промени задължихме абсолютно всяко горене на отпадък – опасен или неопасен, независимо от количеството, да подлежи изцяло на задължителна оценка", коментира депутатът Васил Цветков от ресорната парламентарна комисия, цитиран от БНТ.

През изминалите две години това се е случвало само с едно съгласувателно писмо, което обаче не гарантира в достатъчна степен всички възможни рискове и добра защита на околната среда, категорични са вносителите.

Още по темата
Според Цветков настоящите променени ще помогнат за засилване на превантивния контрол и ще внесат успокоение сред обществото, което е силно притеснено от последните изнесени случаи, свързани с опасения за нерегламентирано изгаряне на отпадъци. 

В последната седмица ескалира скандалът с незаконен внос на отпадъци.

Заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков беше задържан и обвинен за престъпна схема за незаконен внос за отпадъци. Бизнесмените Атанас Бобоков и брат му Пламен Бобоков също са забъркани в скандала. Атанас Бобоков е в ареста, а за Пламен Бобоков е определена гаранция в размер на 1 млн. лева.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ВиК холдингът ще погаси дълговете на дружествата в Добрич и Шумен