IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осем са откритите процедури от ЕК срещу България заради околната среда

Съдът на ЕС се е произнесъл за старите сметища, Калиакра и мръсния въздух

11:50 | 03.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Осем са откритите в момента от Европейската комисия процедури срещу България в областта на околната среда. Три процедури са в областта на биоразнообразието, три за качеството на въздуха, една е свързана с отпадъците и една – с отпадъчните води, съобщи БНР.

„Околната среда е един от секторите, където има най-много като брой наказателни процедури, стартирани от ЕК, тъй като това е и сферата, където законодателството като обем е едно от най-големите“, заяви пред националното радио Силвия Рангелова, директор на Дирекция „Координация по въпросите на ЕС и международното сътрудничество“ в Министерството на околната среда и водите (МОСВ). 

Тя посочи, че от 1 януари 2007 година до момента в областта на околната среда са започнали общо 82 наказателни процедури. 74 от тях вече са официално закрити от ЕК, 8 са на открит етап, по който работата продължава с цел тяхното закриване.

От тези осем наказателни процедури по три има постановени решения – за незакритите в срок стари общински сметища, за Калиакра (заради построените ветропаркове и голфигрища - бел. р.) и за мръсния въздух в големите градове на страната заради превишените количества фини прахови частици (ФПЧ).

С тези решения съдът не налага санкции, само установява нарушения.

МОСВ очаква процедурата за депата да бъде закрита, тъй като има закрити стари сметища и построени нови системи за отпадъци. Ангажиментът е изпълнен и България ще информира за това Европейската комисия, заяви Силвия Рангелова.

Там, където новите депа не са заработили, все пак старите сметища се затварят и общините ще извозват боклука в съседни населени места с нови регионални системи.

За процедурата за Калиакра експертът каза, че на 15 декември в Държавен вестник са публикувани четири заповеди: една за обявяване на защитена зона „Комплекс Калиакра“ и три за промени във вече обявените зони за птиците. „Така се създава сигурност за бъдещото устойчиво управление на района“, каза Силвия Рангелова.

За процедурата за въздуха тя коментира: „Тази наказателна процедура е може би най-тежката, с която държавата трябва да се справи. Това не е само екологичен, но и социално-икономически проблем“.

Останалите пет процедури са на различен етап. Експертът посочи, че откриването на процедура е сигнал за държавата, че трябва да концентрира усилията си в дадена област. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още