IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От днес започва кандидатстването за помощта от 24 лв. на ден

Служителите трябва да пуснат заявление до работодателя си, а той да го придвижи до Бюрото по труда

10:37 | 30.11.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

От днес започва кандидатстването за помощта от 24 лева на ден по схемата "Запази ме".

Новата мярка е за работници и служители във фирмите, които трябваше да затворят от вечерта на петък, 27 ноември и няма да започнат работа поне до 21 декември.

За изплащане на компенсации с цел запазване на заетостта и доходите ще могат да кандидатстват работници и служители, които са в неплатен отпуск и са наети от работодатели, местни физически или юридически лица, както и от чуждестранни юридически лица, които осъществяват стопанска дейност в България. 

Желаещите да получат тази финансова подкрепа е необходимо да предоставят на работодателя писмена декларация по образец, в която посочват периода за ползване на неплатен отпуск и банковата си сметка, по която да се изплащат компенсациите. Всички необходими документи са достъпни на сайта на Агенцията по заетостта.

Работодателят или упълномощен негов представител ще подава в дирекция “Бюро по труда” по месторабота документи за изплащане на компенсациите. Документите ще се разглеждат в срок от 10 работни дни след получаването им.

Агенцията по заетостта ще публикува на интернет страницата си информация за работодателите и броя на техните работници и служители, които са одобрени или неодобрени за изплащане на средства до 2 работни след вземането на решение за това. Компенсациите ще се изплащат до 5 работни дни след одобрението на подаденото заявление.

Финансовите средства, необходими за изплащане на компенсациите, ще бъдат осигурени от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ чрез финансовия механизъм REACT-EU, като определеният бюджет е в размер на 50 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
Лъчо
преди 3 години
Кое ще отложиш ? Наема , сметките , парното ,кредита или на детето антибиотика , я отиди да питаш Чез или в някоя банка .... Защото аз вече ходих . А я си представи , че и двамата от едно семейство са в затворените бизнеси. Както са моите колеги , със 720лв ще изкарат страхотни празници ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
За храна стигат, а другите разходи ще ги отложите за момента, когато ви върнат на работа. Тази помощ не е за хора, които искат да живеят на аванта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
аз бих взел решението Терминал 2, което и съм напрайл .... при слеащото "отваряне" багажа и фюу ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
naleg
преди 3 години
Те няма да са 480 лв, защото заповедта е за времето от 27.11.2020 до 21.12.2020 т.е., 15 р.д. х 24лв = 360лв .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
s3
преди 3 години
То голяма помощ, голямо чудо. По едни 24лв. за 20 работни дни, ето ти 480лв на месец с които да си храниш семейството ... Да не се случва да се разболееш, че тези пари и за храна не стигат, камо ли за лекарства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още