Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

От днес започва кандидатстването за помощта от 24 лв. на ден

Служителите трябва да пуснат заявление до работодателя си, а той да го придвижи до Бюрото по труда

От днес започва кандидатстването за помощта от 24 лв. на ден

Снимка: БГНЕС

От днес започва кандидатстването за помощта от 24 лева на ден по схемата "Запази ме".

Новата мярка е за работници и служители във фирмите, които трябваше да затворят от вечерта на петък, 27 ноември и няма да започнат работа поне до 21 декември.

За изплащане на компенсации с цел запазване на заетостта и доходите ще могат да кандидатстват работници и служители, които са в неплатен отпуск и са наети от работодатели, местни физически или юридически лица, както и от чуждестранни юридически лица, които осъществяват стопанска дейност в България. 

Още по темата

Желаещите да получат тази финансова подкрепа е необходимо да предоставят на работодателя писмена декларация по образец, в която посочват периода за ползване на неплатен отпуск и банковата си сметка, по която да се изплащат компенсациите. Всички необходими документи са достъпни на сайта на Агенцията по заетостта.

Работодателят или упълномощен негов представител ще подава в дирекция “Бюро по труда” по месторабота документи за изплащане на компенсациите. Документите ще се разглеждат в срок от 10 работни дни след получаването им.

Агенцията по заетостта ще публикува на интернет страницата си информация за работодателите и броя на техните работници и служители, които са одобрени или неодобрени за изплащане на средства до 2 работни след вземането на решение за това. Компенсациите ще се изплащат до 5 работни дни след одобрението на подаденото заявление.

Финансовите средства, необходими за изплащане на компенсациите, ще бъдат осигурени от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ чрез финансовия механизъм REACT-EU, като определеният бюджет е в размер на 50 млн. лв.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
3
 
5
Лъчо до: фиг.1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Кое ще отложиш ? Наема , сметките , парното ,кредита или на детето антибиотика , я отиди да питаш Чез или в някоя банка .... Защото аз вече ходих . А я си представи , че и двамата от едно семейство са в затворените бизнеси. Както са моите колеги , със 720лв ще изкарат страхотни празници ......
3
 
0
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
За храна стигат, а другите разходи ще ги отложите за момента, когато ви върнат на работа. Тази помощ не е за хора, които искат да живеят на аванта.
0
 
3
 
3
преди 1 месец
аз бих взел решението Терминал 2, което и съм напрайл .... при слеащото "отваряне" багажа и фюу ....
0
 
3
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Те няма да са 480 лв, защото заповедта е за времето от 27.11.2020 до 21.12.2020 т.е., 15 р.д. х 24лв = 360лв .
1
 
4
 
1
s3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
То голяма помощ, голямо чудо. По едни 24лв. за 20 работни дни, ето ти 480лв на месец с които да си храниш семейството ... Да не се случва да се разболееш, че тези пари и за храна не стигат, камо ли за лекарства.

Още от Икономика и политика
Отворени са офертите за изграждане на първите 75,6 км от АМ „Русе – В. Търново“