IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отхвърлиха мораториума върху сделките с държавни и общински земи в защитени зони

Предложението бе отхвърлено с 49 гласа "против", 25 гласа "за" и 25 "въздържал се"

12:49 | 13.03.13 г. 2
Отхвърлиха мораториума върху сделките с държавни и общински земи в защитени зони

В последното си заседание 41-то Народно събрание отхвърли предложението на "Синята коалиция" за налагане на мораториум върху разпореждането със земи и гори държавна и общинска собственост, попадащи в горския фонд, защитени територии и защитени зони. Мораториумът бе отхвърлен с 49 гласа "против", 25 гласа "за" и 25 "въздържал се", предаде БТА.

Депутатите заседаваха около час и половина, като гласуваха две ратификации. След това, поради изчерпване на дневния ред, заседанието беше закрито.

"Десните" предлагаха сделките да бъдат спрени до изработване на кадастрална карта и план за защитените територии. Предвиждаше се и забрана за разпореждане и предоставяне на концесии до влизане в сила на кадастрална карта и регистри по закона за кадастъра и имотния регистър, както и забрана за строителство в забранени зони и територии.

Категорично срещу подобен мораториум се обяви председателят на регионалната комисия Любен Татарски от ГЕРБ. "Предлага ни се още 35% от територията на страната да попаднат под забрана. Над 100 общини са планински, в тях живеят хора, които нямат друга алтернатива освен да ползват горите и планините", обясни Татарски.

Според него това би накарало хората, които живеят на тези територии да се преселят в големите градове - София, Варна, Пловдив, където има "поминък и хляб".

"Със забрани развитие няма, това не е решение", коментира Татарски, като припомни, че през 2000 г. са били "забранени" 30% от територията на страната.

Един от вносителите на законопроекта, депутатът от Синята коалиция Ваньо Шарков, обърна внимание, че в мораториума има срок - до влизане в сила на националните планове. По думите му това означава, че администрацията трябвада си свърши работата в този срок. "Ако мораториумът не бъде приет, чиновниците ще протакат", мотивира се "синият" депутат.

Работата на следващото Народно събрание е да отмени мораториума като приеме законодателната рамка, добави съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров. Той напомни за неотдавнашната афера в Несебър, известна като "Дюнигейт".

"За още 5 парцела там е подготвена същата процедура, извадени са от горския фонд,няма търг и се чака само подпис от земеделския министър за продажбата им", продължи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
bulgarian lev
преди 11 години
Ето типичен пример, без срам - нагло, мафиотско решение, облагодетестващо мутри. Те не се наситиха да рушат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още