IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Димитров: Напълно възможно е увеличение на минималната заплата до 340 лв.

Това може да стане още през април чрез преструктуриране на разходната част на бюджета, смята синдикалният лидер

12:01 | 14.03.13 г. 38
<p>
	<em>Пламен Димитров</em> Снимка:<em>Aрхив, Investor.bg</em></p>

Пламен Димитров Снимка:Aрхив, Investor.bg

Минималната работна заплата може да бъде увеличена на 340 лв. още от 1 април. Такова е мнението на лидера на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров.

В тази насока трябва да се търсят варианти заедно с работодателите и управляващите, като целта е поне да може да се компенсира инфлацията.

„Анализът на синдикатите показва, че служебното правителство може да направи някои не толкова сериозни, но все пак съществени промени в политиката по доходите, като преструктурира разходите на бюджета”, обясни в сутрешния блок на NovaTV Димитров.

Димитров направи коментар по повод мерките, които служебното правителство, съвместно със синдикалните организации, може да предприеме за подобряване на доходите на най-социално слабата част от населението.

Синдикатите ще се опитат да договорят със служебния кабинет увеличение на доходите. Освен това КНСБ предлага да бъдат подпомогнати с енергийни помощи пенсионери, които получават пенсии до 200 лв., както и безработните.

Димитров подкрепи идеята, лансирана преди дни от еврокомисарят Кристалина Георгиева, за теглене на заем с цел повишаване на доходите, но смята, че тази мярка трябва да бъде взета от новото правителство след изборите.

"Служебният кабинет може да емитира вътрешен дълг в размерите, които му дава Законът за бюджета – до 2 млрд. лева", посочи още Димитров.

Чрез умерена политика служебният кабинет трябва да търси плавен растеж, който да стимулира заетостта и да доведе до увеличение на доходите, коментира още той. Лидерът на КНСБ добави, че най-важното за бюджета е да бъдат събрани приходите, заложени в него, както и да се води активна борба със сивата икономика.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

36
rate up comment 2 rate down comment 0
Tony
преди 11 години
Няма никаква разлика между монополите и профсъюзите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 3 rate down comment 0
Tony
преди 11 години
Усещам, че следващите стачки ще бъдат СРЕЩУ профсъюзите!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 4 rate down comment 1
rover
преди 11 години
Аз говоря само и единствено в хипотезата, че държавата създаде бизнес , който е в състояние да се самоиздържа ========================================================================Такъв в момента няма и не се очаква скоро да има. Но ти щом мечтаеш, създай още по-смели и доходоносни хипотези.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 5 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 11 години
aikmana, не си съвсем точен, поне според мен. Трябва да се каже ясно, че със така нареченото спасяване на компании, единственото което се спасява са акционерите им. Спасяването на работни места е само алибито, с което се обяснява на хората, защо милиарди във всякаква валута сменят собсвеността си(ако има налични), ако не, биват създадени(чрез вземане на кредит) и пак сменят собсвеността си. Интересното е, че сумата от загубените работни места от фалирали малки и средни компании много кратно надхвърля, евентуалната бройка на такива от големи компании. Само дето на малките и средните никой не помага, а за големите се представя като трагедия. Защо е така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 0 rate down comment 1
SSIW
преди 11 години
Да, знам и ако трябва пак ще купят и пак ще продават, както и Френското правителство, защото имат държава и общество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 0
aikmana
преди 11 години
Всъщност голяма част от хората без работа са на теория образовани и с квалификации (от което идват и големите им очаквания за реализация) но лошото е че образованието и квалификациите, които се "произвеждат" в България почти няма бизнес, в който да са полезни.*** сега намери работа и стимули за безработен социолог, архитект, рекламист...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 2
SSIW
преди 11 години
Аз говоря само и единствено в хипотезата, че държавата създаде бизнес , който е в състояние да се самоиздържа , а не такъв на безконечни дотации. Това не е чак толкова екстравагантно и има примери за същото. Иначе и аз не съм съгласен някой да бъде стриган на общо основание, но момента е такъв, че сме на сериозен кръстопът: тая безработица вече не е само проблем на безработните, тя е и НАШ ПРОБЛЕМ (ако останем тук ест.)! Такаче мисля щем-нещем ще ни се наложи заедно да го решаваме като общество (както казах нямам нищо против всякакви, дори и най-радикални мерки, стига да работят, но немога да си затварям очите за тежестта на този птоблем и последиците от него!)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 0
aikmana
преди 11 години
Не се заяждам но всъщност щатите никога не са национализирали GM а просто купиха много акции на висока цена за да спасят компанията. От месеци вече акциите (макар и на 5-6 долара по-ниска цена) се продават обратно на пазара или на GM. Tоест държавата няма интерес (а и не може) да прави бизнес а и никой не трябва да иска това от нея. Виждали сме я нашата държава как прави успешен бизнес вече :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 0
rover
преди 11 години
По въпроса с конкуренцията и изкривяването на свободния пазар, късаещ трудовата заетост, не виждам какво изкривяване ще има след като "бизнеса" въобще не се интересува да наеме тая армия от безработни с текущата им квалификация и умения (това мисля, че е очевидно), следователно, става въпрос за опит да се усигури чисто физическото им оцеляване, до момент ===========================================================Ами ще ти обясня какво е изкривяването. Държавата ще плаща не с нейни пари ( спечелени от добре работещи нейни фирми, защото такива няма), а ще си направи помена с чужда пита. Ще ме дере колкото може, за да раздава колкото на когото си иска. Сега разбра ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 11 години
... в който тези хора ,благодарение на повишените си умения и квалификация и/или благоприятна промяна в икономическата конюнктура, ще станат атрактивни за бизнеса, като м/увременно се гарантира някаква вътрешна стабилност в държават, докато настъпи този щаслив момент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още