IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Димитров: Напълно възможно е увеличение на минималната заплата до 340 лв.

Това може да стане още през април чрез преструктуриране на разходната част на бюджета, смята синдикалният лидер

12:01 | 14.03.13 г. 38
<p>
	<em>Пламен Димитров</em> Снимка:<em>Aрхив, Investor.bg</em></p>

Пламен Димитров Снимка:Aрхив, Investor.bg

Минималната работна заплата може да бъде увеличена на 340 лв. още от 1 април. Такова е мнението на лидера на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров.

В тази насока трябва да се търсят варианти заедно с работодателите и управляващите, като целта е поне да може да се компенсира инфлацията.

„Анализът на синдикатите показва, че служебното правителство може да направи някои не толкова сериозни, но все пак съществени промени в политиката по доходите, като преструктурира разходите на бюджета”, обясни в сутрешния блок на NovaTV Димитров.

Димитров направи коментар по повод мерките, които служебното правителство, съвместно със синдикалните организации, може да предприеме за подобряване на доходите на най-социално слабата част от населението.

Синдикатите ще се опитат да договорят със служебния кабинет увеличение на доходите. Освен това КНСБ предлага да бъдат подпомогнати с енергийни помощи пенсионери, които получават пенсии до 200 лв., както и безработните.

Димитров подкрепи идеята, лансирана преди дни от еврокомисарят Кристалина Георгиева, за теглене на заем с цел повишаване на доходите, но смята, че тази мярка трябва да бъде взета от новото правителство след изборите.

"Служебният кабинет може да емитира вътрешен дълг в размерите, които му дава Законът за бюджета – до 2 млрд. лева", посочи още Димитров.

Чрез умерена политика служебният кабинет трябва да търси плавен растеж, който да стимулира заетостта и да доведе до увеличение на доходите, коментира още той. Лидерът на КНСБ добави, че най-важното за бюджета е да бъдат събрани приходите, заложени в него, както и да се води активна борба със сивата икономика.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 11 години
Простичкия въпрос (със сложен отговор) е : колко безработица може да си позволим без да се срине системата? Гражданския мир и функциониращата икономика и държавност, приоритет от какъв ред са за нас? Ако ти се нагърбиш да се разправиш успешно с евентуалните гладни бунтове, аз нямам нищо напреки, стига трайно да си решим проблема.Що се късае до "Държавата работодател", това го има по целия свят, някъде успешно, някъде не, зависи от държавата (т.е. от нас) и щатите съвсем скоро национализираха Дж.М. , всичко е въпрос на реалностите в конкретния момент и обстановка, спрямо тези реалности тр. да се търси прагматичен (т.е. работещ) подход. По въпроса с конкуренцията и изкривяването на свободния пазар, късаещ трудовата заетост, не виждам какво изкривяване ще има след като "бизнеса" въобще не се интересува да наеме тая армия от безработни с текущата им квалификация и умения (това мисля, че е очевидно), следователно, става въпрос за опит да се усигури чисто физическото им оцеляване, до момент
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 0
rover
преди 11 години
Преструктуриране на разходната част на бюджета......... От някой трябва да се вземе и да се даде на друг. Не мога да го понасям този човек - вечно се пени и никой не може да вземе думата от него. Не разбраха ли тези хора, че пари няма и няма да има? Последния хит, който забелязах наскоро, бяха едни хора с табелки на гърдите, разхождащи се по улиците. Като попитах един познат, какво е това чудо, той ми обясни, че били наблюдатели....ако имало нещо нередно по кварталите, да сигнализират. Къде - не го попитах. Вървях и се чудех - в годините колко пари се раздадоха за гасене на социално напрежение - фабрики да бяхме направили с тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 6
jelenski
преди 11 години
Ударихме дъното. Дянков ни направо забатачил - 30 лева не са увеличение, няма да се усетят въобще. С което излиза, че гласуваш за Бойко получаваш група анонимни, неграмотни мишки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 11 години
Разбирам гледната ти точка, но не мога да я споделя. Не подкрепям идеята, държавата да разкрива работни места и да конкурира отрасли, които не назначават хора, тъй като очевидно не виждат полза от това. Питам се защо държавата да го прави, а и преди всичко как да го направи? Да кажем, че е уместно да се инвестира в работни места от държавата, така хора ще бъдат обучавани с надеждата един ден да си намерят работа в частния сектор. Въпроса ми е, на каква цена ще се продават продуктите им и на каква цена ще се купува трудът им? Какво отражение ще има това върху свободният пазар? Отговор на тези въпроси имаш ли? Моят отговор е: на една изключително висока социална цена, в тежест на хората които се опитват да постигнат нещо. Пазарният принцип трябва да се запази. Бизнеса да обучава, като получава за това подпомагане от държавата, но не и държавата да е работодател. Държавата да следи, да не се подмени нормалният работник с такъв на обучение. Държава>правила>контрол>санкция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 0
SSIW
преди 11 години
Естествено паралелно с такива политики, тр. да се полагат всички усиля за преориентирането ни към икономика с по-висока добавена стойност, създаване на благоприятен бизнес климат и привличане на чужди инвестоции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 0
SSIW
преди 11 години
Мерките за повишаване на квалификацията на трудовата сила, промените в законодателство, правораздаване и административни практики, които да облекчат средата за правене на бизнес са времемки! Ние тук имаме голяма група хора без особени умения и квалификация, които са без работа и няма да седят мирни без край. Аз просто изразявам виждането си , че съществуват държавни политики и решения, които могат да създадат заетост точно за тази обществена прослойка и това е в интерес на всички: ако тези хора работят няма да се пилее ресурс за социално подпомагане, ще се развиват трудовите им навици, ще се гарантира гражданския мир и спокойната обстановка в държавата.В добавка, не съм говорил за публични пари , които да се харчат безвъзмездно, а такива с които да се създаде производство, от там реализация и самоиздръжка, вместо да виси тоя народ на шията на социалната система, което си е чиста загуба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 0
nikolait
преди 11 години
дрън-дрън-дрън. Какво образование има този Пламен Димитров. Нещо много кънти на кухо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 0
Спящият бик
преди 11 години
"Димитров подкрепи идеята, лансирана преди дни от еврокомисарят Кристалина Георгиева, за теглене на заем с цел повишаване на доходите..."Лъже мръсникът! Кристалина Георгиева не е казвала такова нещо. Имаше предвид заем за инвестиции, примерно в енергоефективност, а не за потребление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 11 години
... Да това което аз наричам пропиляни пари, някои другари наричат социална политика или с други думи предизборна или просто агитация. Аз не съм съгласен да се прахосват по такъв начин парите, без ясно да се каже кой за какво е отговорен. Образованието в БГ добро или лошо е безплатно. Никой не е крив на тези, които плюят по него, а даже не го посещават. Всеки има правото и свободата да се развива сам, демек да се дообразова така, както сам го намери за добре извън задължителните курсове. Библиотеки има, ама там не се пуска чалга. Трябва да се каже ясно, че всеки сам е отговорен за себе си и за това, как ще се развие. Държавата и ние трябва да се грижиме за инвалидите, слепите, хората в неравностойно положение. Другите БАСТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 11 години
SSIW, както ти казваш: "следващия проблем е този с квалификация и производителност на работната сила", а също и "Единствения субект, който мога да номинирам за двигател на съзидателни действия при тези обстоятелства и то в такъв мащаб, че да дадат реално отражение на икономическата среда е държавата". Не знам за тебе, но аз лично интерпретирам тези редове така: Поради лошата ситуация в световен мащаб, инвеститорите обмислят изключително внимателно къде да инвестират парите си. България не предлага добри възможности за инвестиция въпреки 10% данъчна ставка и ниски разходи за труд, тъй като бизнес средата, съдебната система, спойката бизнес-политика, както и нивото на образованост и мотивация на хората не отговарят на нуждите на бизнеса. Ако си съгласен с мен, не виждам логиката да обявяваш държавата за спасител. Това означава да искаш, да се вземат пари от всички за да се дадат на някой, при положение, че още от началото е ясно, че тези пари ще бъдат пропиляни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още