IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионерите ще получават по 60 лв. бонус от януари за 6 месеца

За този период ще бъдат преразгледани формирането на пенсиите и пенсионната реформа

18:23 | 22.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

По 60 лева на месец ще е бонусът за всеки пенсионер в следващата половин година. Това обяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев след заседанието на правителството.

За добавката към пенсиите ще бъдат заделени 750 млн. лв. По думите му парите няма да бъдат проблем заради по-добрата събираемост през тази година. 

Финансовият министър уточни, че по този начин се изпълнява коалиционното споразумение, според което има ангажимент през следващите шест месеца да бъде преразгледано формирането на пенсиите и пенсионната реформа. Идеята е да се запази структурно системата, както е в момента с приетите промени, свързани с актуализацията на пенсиите, които влизат в сила от 25 декември.

От 25 декември тази година в актуализацията на Бюджет 2021 е заложено увеличение на пенсиите, но отпада COVID добавката от 120 лева.

От тази дата влизат в сила важни промени в пенсионното законодателство, които ще повлияят върху размера на трудовите пенсии. Очаква се средният размер на пенсиите от 537 лв. през тази година да се увеличи до 580 лв. през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още