IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Показателят за бизнес климата спада до най-ниското си ниво от 2016 г.

Най-голямо е понижението на индекса в сферата на строителството – с 5,1 пункта

12:38 | 29.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Показателят за индустриалното доверие в България падна до 23,9 през август 2019 г. от 24,7 през предходния месец. Това е най-ниското ниво от ноември 2016 г. насам, тъй като перспективите за продажните цени през следващите три месеца спаднаха до 1,3 спрямо 4.0 през юли, става ясно от данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес. Понижение на показателя е регистрирано във всички наблюдавани сектори - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги.

Данните за бизнес климата в промишлеността показват понижение с 0,8 пункта. Причината е в промяната на оценките на работодателите  за бизнес състоянието на предприятията от „по-добро“ към „задоволително“. Същевременно обаче прогнозите им както за бизнес състоянието, така и за производствената активност през следващите месеци са благоприятни, показват данните на НСИ. През последния месец се засилва негативното влияние на фактора „несигурна икономическа среда“, който измества на второ място затрудненията на предприятията, свързани с недостига на работна сила. По отношение на продажните цени в промишлеността очакванията на мениджърите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

bk1 bk1

В строителството бизнес климатът спада с 5,1 пункта в резултат на по-неблагоприятните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им за строителната активност през следващите три месеца са също резервирани. През август има и увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащането. Недостигът на работна сила продължава да е най-сериозната пречка за развитието на бизнеса. На второ и трето място са конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда, като през последния месец се наблюдава намаление на негативното им въздействие. Относно продажните цени в строителството мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

bk2 bk2

При търговията на дребно стопанската конюнктура се влошава с 3,5 пункта, което се дължи на по-умерените оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са също по-резервирани. Основните фактори, затрудняващи дейността на предприятията, остават конкуренцията в бранша, недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда. По отношение на продажните цени търговците предвиждат известно увеличение, макар преобладаващите очаквания да са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

bk3 bk3

В сектора на услугите понижението на индекса е 4,9 пункта. Причината е  изместване на оценките и очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията от „по-добро“ към запазване на „същото“. Относно търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като подобрена, докато очакванията за следващите три месеца са по-умерени. Конкуренцията в бранша, несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила продължават да са основните пречки за развитието на бизнеса в сектора, като анкетата отчита засилване на негативното влияние на първия фактор. По-голяма част от мениджърите очакват продажните цени да останат без промяна през следващите три месеца.

bk4 bk4

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още