Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Поскъпването на таксиметровите услуги в София ще е с между 2 и 3 лв. на курс

Не сме вдигали тарифите от 9 години, съобщи Кирил Ризов, председател на съюз "Такси"

гледано: 1322   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Увеличението от 36% на таксиметровите услуги в София от 1 януари догодина е долната граница на онова, с което бихме могли да преживеем ценовия шок. Това каза в ефира на Bulgaria ON AIR председателят на съюз "Такси" Кирил Ризов.
Още по темата

„През последните девет години до този момент ние не сме вдигали тарифите, което означава, че тези 36% се явяват 4% на година. Реално това са 3 стотинки на година. Реално поскъпването за клиента, зависи от курса, ще бъде между 2 и 3 лева“, коментира той предложението на Столичния общински съвет за цена от 1,05 лева за дневна минимална тарифа и 1,21 лева за нощна.

Ризов поясни, че повечето автомобили карат на метан. "Той поскъпна, инфлацията е огромна. Ние от бранша се бяхме обединили за 50%. Но с 36% отиваме на минималната възможност да преживеем всичко, което се случва в държавата", заяви председателят на съюз "Такси".

Ризов обясни, че предложението на бранша е на базата на калкулации на себестойността на превозите.

"Калкулациите показваха първоначална цена 1,42 лв. за дневна тарифа и 1,74 лв. за нощна тарифа – с тези цени вървим около минималната заплата за шофьорите. Всеки от бранша направи своите отстъпки и се обединихме около цена 1,15 лв. и 1,35 лв. Общинският съвет обаче прие за безспорни само два показателя – този за ръста на цената на горивото и показателят за инфлацията ", коментира и председателят на Националния таксиметров синдикат Красимир Цветков.

Кирил Ризов напомни, че таксиметровите водачи са самоосигуряващи се.

„Най-малката икономическа единица при нас това е един автомобил с един водач. В Министерството на транспорта представихме как се определят минималните и максималните тарифи, получихме уверение, че за следващата година те ще изработят такава методология", разкри той.

Цветков добави, че освен разходите за гориво, в плана за разходите са калкулирали и увеличението в разходите за осигуровки.

"През 2018 общинските съветници също направиха огромно условие, но те оставиха минималните тарифи на границата, по която се движехме от 2012 година. Но този път Комисията по транспорт и пътна безопасност положиха огромни условия и докараха нещата до тези 36%, за което сме благодарни. На този етап няма как да се очакват протести", подчерта председателят на съюз "Такси".

И двамата посочиха, че данъкът в София е най-висок в цялата страна.

"Имаме остър проблем, който не съществува в София, но съществува навсякъде другаде. В края на септември правителството пое определен ангажимент относно облекчаване на бизнеса по посока данък. В тази посока Столичната община направи конкретно нещо – тя взе решение за данък в размер на 300 лева, което беше искането на бранша. Но вчера и онзи ден получихме информация от градовете, че останалите общини събират данъка в пълен размер", сподели Красимир Цветков.

Вижте целия разговор във  видео материала на Bulgaria ON AIR.

По статията работиха: Екип на Bulgaria On Air, редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
"1 януари догодина е долната граница на онова, с което бихме могли да преживеем ценовия шок. "Е как ценови шок Нали такива неща има само в Русия и Венесуела,а и Беларус напоследък В страните от ЕС няма такива неща още по малко пък в САЩ Имаше нещо във Великобритания ,но то май се оказа повече плод на руската пропаганда

Още от Икономика и политика
Петков: Има риск за газовите доставки, ако конфликтът в Украйна излезе извън контрол