IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството ще подкрепя частни инвестиции за нови мостове над Дунав

Предпроектните проучвания за трети мост над реката ще бъдат финансирани по програмата за Трансгранично сътрудничество, уточни Московски

12:52 | 16.01.15 г.
Правителството ще подкрепя частни инвестиции за нови мостове над Дунав

Изграждането на нови мостове над Дунав е част от транспортната политика на България и в съзвучие с европейските приоритети, а правителството би приветствало частни инвеститори за изграждането на нови съоръжения. Това стана ясно от думите на транспортния министър Ивайло Московски по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата Явор Хайтов от парламентарната група на „България без цензура”.

Проучванията на правителството в момента са насочени основно към изграждането на мостовите съоръжения „Никопол – Турну Мъгуреле” и „Силистра - Кълъраш”, обясни транспортният министър.

Той посочи, че предпроектните проучвания на двата моста ще бъдат финансирани по програмата за Трансгранично сътрудничество по новия програмен период. Допълнително ще бъде търсено финансиране за изграждането на новите мостове.

Московски обясни в пленарната зала и че предпроектните анализи по изграждането на мост между Оряхово и Бекет са показали, че изграждането му ще струва прекалено скъпо. Причината е, че изграждането на довеждащата инфраструктура на българския бряг е силно затруднено от скат и свлачища.

По тази причина изграждането на моста ще се оскъпи с „няколко милиона и дори милиард”, каза транспортният министър.

Той обаче беше категоричен, че държавата би подкрепила частни инвестиции за изграждането на мостови съоръжения над река Дунав.

Московски посочи, че по поречието на реката в някои европейски градове има повече от пет или шест моста, а между България и Румъния - само два на този етап, което не е достатъчно. По тази причина ще се търсят и възможности за публично-частни партньорства за изграждане на нови мостове между двете страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още