Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Превозвачи готвят блокада на пътища и автогари на 13 януари

Протестът им е срещу обхвата и цените на тол системата, които за тях са несправедливи, както и срещу нерегламентирания превоз

Превозвачи готвят блокада на пътища и автогари на 13 януари

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Превозвачите излизат на масов протест на 13 януари заради въвеждането на тол системата. Те се готвят да блокират пътищата в 10 области и да затворят автогарите. Настояват за оставката на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова.

Представители на превозвачите в страната се събираха днес, за да обсъдят съвместни протестни действия.

От бранша на автобусните превозвачи, автомобилните превозвачи, Националния таксиметров синдикат, производители и вносители се обявяват срещу „несправедливите обхват и цени на тол системата и срещу опасностите за обществото от нерегламентираните превози на пътници“.

Автобусните превозвачи са в протестна готовност от началото на декември миналата година. Те искат освобождаване от тол таксите и поправки в закона за автомобилните превози. Настояват и за борба с нерегламентирания превоз.

„Не сме против тол системата, но сме против обхвата ѝ. Не сме съгласни с правене на политика на инат, с несъобразяване с аргументите, които се поставят в един диалог“, заяви по БНР Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи по повод предстоящия национален протест. 

Още по темата

Арабаджиев поясни, че протестът е „срещу несправедливите обхвати и цени на тол системата и срещу опасностите от нерегламентираните превози на пътници“.

По думите му няма солиден аргумент, който да почива на реална база какво точно ще се случи, освен че трябва да се съберат повече пари.

„Ние сме против силовото налагане на тази система... Предложихме реалистични цени на тарифата. Предложихме и след първата година от въвеждането на тол таксите да се направи анализ и ако това, което е събрано като средства, не кореспондира с това, което е трябвало да се събере, тогава плавно да се увеличават цените“, каза той.

Диалогът на превозвачите с Министерството на регионалното развитие и благоустройството е приключил, посочи още той.

По време на протеста на 13 януари автобусите ще спрат да превозват пътници, ще спре и зареждането на търговски вериги. „Има изключително напрежение сред превозвачите. Хората са недоволни и им дойде до гуша от такъв тип комуникация с това министерство“, коментира Абаджиев.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
6
 
1
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Големи тарикати са тези нашите превозвачи,тук в България лобито им в парламента достатъчно ги нагуши,е в Европата не мина номера ама караи.Не искали тол-такси,айде бе!

Още от Икономика и политика
Стратегически съвет към президента: Необходима е реформа на управленския модел