IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът наложи вето върху паралелната НСО

Оспорват се текстовете, с които в МВР се създава нова охранителна структура, която ще дублира функциите на Националната служба за охрана

16:05 | 22.06.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка:&nbsp;Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Президентът Румен Радев наложи вето на Закона за изменение и допълнение на Закона за МВР, приет на 11 юни 2020 г.

Радев оспорва текстовете, с които в МВР се създава нова охранителна структура, която ще дублира функциите на Националната служба за охрана.

Президентът не оспорва реформи, целящи подобряване на ефективността на дейността на МВР. Несъгласието е с разпоредбите, които дублират охраната, осъществявана по Закона за Националната служба за охрана.

Дублирането на функции създава условия за неефективно и неефикасно използване на държавен ресурс, без гаранции за по-голяма сигурност, посочва се в съобщението на пресслужбата на държавния глава.

Президентът обяви миналата седмица, че  ще наложи частично вето в промените на Закона за МВР.

Промените бяха приети на 11 юни. Те предвиждат създаване на нова Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“, правоприемник на Специализирания отряд за борба с тероризма и на Главна дирекция "Национална полиция“.

Новата структура ще предотвратява и пресича терористични действия, ще освобождава заложници, ще задържа или обезврежда особено опасни престъпници или престъпни групи. Предвидено е възможността дирекцията да опазва обществения ред. 

Регламентирането на охраната на лица като конкретна полицейска дейност без законово да се определя обхватът, целите и условията на тази дейност, създава възможност последващо за ограничаване на права и противопоставяне на различни интереси, на субекти и институции, посочва в мотивите си президентът.

Приетият закон не съответства на принципа на правовата държава поради несъгласуваност с други законови изисквания (Закона за нормативните актове и Закона за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност), липсва и яснота относно условията за извършване на охраната на лица и възможността за запълването им с различно съдържание, пише в мотивите.

Според Румен Радев е очевидно, че не става въпрос за взаимодействие между двете структури -  главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ и Националната служба за охрана, с цел оптимизиране на охраната, тъй като охраната от МВР се наслагва към охраната от Националната служба за охрана. Освен това инициативата за дублирането на охраната е оставена на охраняваното лице. Това дублиране, създадено с § 6, т. 3 от приетия закон, влиза в противоречие с Актуализираната стратегия за национална сигурност на Република България, смята държавният глава.

Освен това дублирането създава условия за неефективно използване на наличния обществен ресурс, отсъства и уредба кой ще понесе отговорността, ако не бъде постигната защитата на охраняваното лице.

Не е ясно какво налага да се създаде нова паралелно функционираща структура без аргументи за ефективност и ефикасност. Отсъства концепция по отношение на механизмите за взаимодействие и координация със структури, притежаващи идентични функции, което ще бъде проблемно най-вече при дейността им на оперативно ниво, посочва се още в мотивите към ветото. Налице е потенциал за възникване на рискове за безопасността както на охраняваните лица, така и на личния състав на тези структури, смята президентът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
mavericos4
преди 3 години
Ъпсурда е, че НСО е с 50мил. бюджет, а разузнаването ни с 10 :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още