IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При жалба срещу търг ще се доказва статут на заинтересовано лице

Депутатите промениха ЗОП с мотив да спрат злоупотребите с обжалване на обществени поръчки

11:30 | 16.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

При обжалване на търгове авторът на сигнала ще доказва, че е заинтересовано лице. Това е една от промените в в Закона за обществените поръчки (ЗОП), които бяха приети днес на първо четене от парламента.

Гласуваха 155 народни представители, от които 93 - "за", 20 - "против", а 42 се въздържаха, предаде БТА.

В доклада на Комисията по правни въпроси се посочва, че според вносителите Данаил Кирилов от ГЕРБ и група депутати с промените се търси баланс между интересите на участниците в процедурата по обжалване на обществени поръчки.

Промените целят преодоляване на установените практики на неоправдано целенасочено обжалване без основание и злоупотреба с правото на жалба, се посочва в доклада. Тези практики според вносителите водят до реално увреждане на интересите на възложителя от своевременно изпълнение на договорите и възпрепятства усвояването на средства от европейските фондове. В тази връзка се въвежда и отговорност за причинени вреди, когато е налице злоупотреба с правото на обжалване. 

С новите текстове се разписват завишени изисквания към реквизитите на жалбата и доказателствата към нея. Въвежда се възможност за призоваване и връчване на съобщения чрез електронен адрес и факс.

С цел синхронизиране и оптимизиране работата на регистрите на Агенцията за обществени поръчки и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е предвидено в жалбата да се посочва уникален идентификационен номер на поръчката от Регистъра на обществените поръчки.

Въвежда се задължение за жалбоподателите да обосноват и докажат качеството си на заинтересовано лице. Целта е да се преодолее подаването на бланкетни жалби срещу решенията на възложителите, включително такива срещу избора на изпълнител, мотивират се авторите на проекта.

Законопроектът предлага спирането на процедурата да се извършва след образуване на производството пред КЗК, като нормативно се прецизира, че разглеждането на жалбата пред Върховния административен съд срещу допуснатото предварително изпълнение на решението за определяне на изпълнител е касационно по своя характер, се посочва още в доклада.

От ДПС обявиха, че се въздържат от подкрепа на промените. Одобряваме целите, но не и методите на законопроекта, заяви Хамид Хамид. Според него част от промените могат да се тълкуват като възпрепятстване достъпа до правосъдие. Решавайки проблема с част от фирмите, които злоупотребяват с правото на обжалване, посягаме на онези фирми, които имат основания да обжалват, посочи той. От ДПС ще предложат корекции между първо и второ четене.

Данаил Кирилов определи изказването на Хамид Хамид като "реформаторско и красиво дръзновение". Той обясни, че с промените се въвежда изискването към жалбата да има посочени конкретни основания.

От БСП заявиха, че няма да подкрепят промените. Разбираме желанието да се осигури още една бърза писта за обществени поръчки, но това не трябва да е за сметка на достъпа до правосъдие, заяви Филип Попов. Според левицата промените трябва да се направят след широко обществено обсъждане с експерти. Те припомниха, че за пет месеца това е третото изменение на Закона за обществените поръчки.

С тези промени на практика се премахва един доста доходен бизнес в момента - на платените жалбоподатели, заяви Христиан Митев от Обединените патриоти.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още