Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Приходите от нощувки в хотели доближават предпандемичните нива през август

Нощувките в местата за настаняване у нас са с 51% повече в сравнение с август миналата година

Приходите от нощувки в хотели доближават предпандемичните нива през август

Снимка: Pixabay

Туризмът в България продължава да се възстановява от пандемията с неочаквано бързи темпове, особено що се отнася до приходите на хотелите и реализираните нощувки. Това се вижда от данните на Националния статистически институт (НСИ) за пиковия за сектора месец август. През най-активния за туризма у нас летен месец приходите от нощувки почти доближават предпандемичните нива.

През осмия месец от годината приходите от нощувки се увеличават с 80% в сравнение с август 2020 г. и достигат 357 млн. лв. През август миналата година заради ограниченията при туристическите пътувания приходите от нощувки се сринаха до 198 млн. лева. През този август обаче приходите са ускорили съществено ръста си, тъй като се доближават до предпандемичните нива от 2019 г., когато постъпленията от нощувки бяха 378 млн. лева.

Приходи от нощувки в местата за настаняване по месеци

Нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през август 2021 г., са над 5,36 млн., или с 51% повече в сравнение със същия месец на предходната година. Чуждите граждани са реализирали 3 милиона нощувки, а българските – над 2,3 милиона.

С близо 40 на сто - до 1,32 милиона, се повишава и броят на пренощувалите лица в местата за настаняване през август на годишна база. Българските граждани, нощували в местата за настаняване през август 2021 г., са 695 хил. и са реализирали средно по 3,4 нощувки. Чуждите граждани са 630 хил. и са реализирали средно по 4,8 нощувки.

Още по темата

В хотелите с 4 и 5 звезди са реализирани 75% от общия брой нощувки на чужди граждани и 40% - на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 18% от нощувките на чужди граждани и 27% - на българи.

През август тази година с 16 процентни пункта на годишна база се увеличава и общата заетост на леглата в местата за настаняване, достигайки 60 на сто. Най-висока е заетостта на леглата в местата за настаняване с 4 и 5 звезди - 77%, следват местата за настаняване с 3 звезди - 55%, и с 1 и 2 звезди – 38 на сто.

През август, по време на продължаващата епидемична обстановка в страната, са функционирали 3 058 обекта с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. В сравнение с август 2020 г. общият им брой се увеличава с 5,6%, а броят на леглата в тях - с 11,4%.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Тръгва производството на катамарани и тримарани в Силистра