IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите от продажбата на емисии СО2 вече ще отиват само за енергетика

Дългосрочното решение за сектора е либерализацията, категорични са Таско Ерменков и Делян Добрев

09:00 | 01.08.13 г. 4
Приходите от продажбата на емисии СО2 вече ще отиват само за енергетика

Едно от основанията за намалението на цената на тока се базира на очакваните приходи от продажбата на емисии въглероден диоксид. Това коментираха в ефира на БНТ депутатът от „Коалиция за България” Таско Ерменков и бившият енергиен министър в правителството на ГЕРБ Делян Добрев.

Идеята за създаването на т.нар. фонд за зелена енергия, който да разпределя средствата от квотите, беше дискутирана още преди година, заяви Добрев. „Това е правилната политика, но парите ги няма”, смята още той.

Според заложеното от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР)  от търговете с квоти ще дойдат 498 млн. лева. Според Делян Добрев обаче максималната сума е 250 млн. лева.

От дискусията в БНТ стана ясно, че парите от продажбата на емисии въглероден диоксид влизат в специална сметка в БНБ и са харчени за социални нужди. Сега те ще бъдат прехвърлени в Националната електрическа компания (НЕК).

Намалението на цените не е дългосрочно решение, защото проблемите в енергетиката са били трупани с години, декапитализирани са и други дружества, не само НЕК, призна Таско Ерменков. Според него досега тежестите от изкривяването на системата са били понасяни само от крайния потребител, но сега се започват първите стъпки за по-справедливото разпределение на тежестите.

Делян Добрев потвърди, че има минимално разпределение, защото резерви в системата няма. „Те бяха обрани при намалението на цената с 8% през март”, допълни той.

Дългосрочната стратегия за постигане на баланс в енергетиката е либерализацията на сектора, допълни от своя страна Таско Ерменков. Той допълни, че се работи за създаване на енергийна борса. Добрев контрира, че енергийнта борса работи в тестови режим вече повече от година.

"Трябва да бъде сключен договор с клирингова къща, за да заработи реално борсата", допълни той. 

Намаляването на сметките за електричество ще дойде и от повишаването на енергийната ефективност, коментира още Добрев. За него е несериозно мнението, че активизирането на икономиката ще доведе до значително увеличение на потреблението на електричество, защото повечето предприятия въвеждат мерки за енергийна ефективност и иновации. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Потъвали са в проекти като язовир Цанков Камък с хонорара на Доган за консултация към него на стойност 1 милион лева и черната дупка наречена проект за АЕЦ Белене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
kriza64
преди 10 години
Те затова тръгнаха да правят лого на страната като значка от соца и още го ремонтират... А медиите мълчат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
"Правилно" и през енергетиката ПАК навън, където им е "естественото" място... А тези които определят естественото и правилното плащат само за реклами в БГ, за да съществуват медиите поддържащи цирка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
kriza64
преди 10 години
интересно точно за какви социални нужди са харчени тези пари досега и защо сега ще затънат в потъналата в дългове НЕК?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още