IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приключи разпитът на Бойко Борисов в Специализираната прокуратура

Премиерът е бил разпитван и във връзка с разследването за опасния боклук

11:42 | 07.07.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Приключи разпитът на премиера Бойко Борисов в Специализираната прокуратура заради комуникацията му с бизнесмена Пламен Бобоков.

Премиерът е бил разпитван и във връзка с разследването за опасния боклук, съобщава Българското национално радио. Именно от това разследване бяха отделени материали и започна разследването за търговия с влияние заради чатовете на Пламен Бобоков с различни представители на държавни институции, сред тях е и премиерът.

Борисов отново посочи, че не вижда нищо смущаващо в комуникацията си с Пламен Бобоков.

По думите на самия премиер двамата се познават от 10 години. Бобоков е участвал в правителствени делегации, а след срещата, която е била по повод „арестуването“ на либийския кораб BADR, Борисов е предприел необходимите действия, тъй като Пламен Бобоков му е казал, че заради този случай България може да бъде обявена за пиратска страна.

Борисов коментира и че не е негова работа да преценява има ли данни за престъпление, че след като е призован, се е явил да даде своите показания и според него основната причина за този разпит е да бъде угодено „на президента Румен Радев“, който преди време каза, че за разлика от премиера, финансовия министър и Менда Стоянова, които бяха разпитвани по случая с Васил Божков, тогава медиите не са били специално уведомени, а когато се разпитват неговите съветници, изтича информация до медиите, посочва БНР.

За разпита съобщиха по-рано от спецобвинението с уточнението, че министър-председателят е призован като свидетел.

За разменените съобщения с премиера съобщи самия Бобоков. По думите му той е пратил в края на миналия март SMS до премиера, за да му поиска помощ за казуса с либийския танкер BADR. След това двамата са се срещнали за кратко и според свидетелствата на бизнесмена Борисов предприел адекватни мерки, като се видял дори с либийския премиер.

"Не помня дали с есемес или с обаждане, но ми каза, че могат да обявят България за пиратска държава, че едва ли не е отвлякла кораба. Говорих с либийския колега, изяснихме случая и оставихме съдът да се произнесе. Оттогава корабът няколко пъти си сменя флагове, собственост", каза Борисов, цитиран от Dnes.bg.

Премиерът уточни, че Гранична полиция го пази и в момента той е на котва в Бургас. В момента, в който има съдебно решение, ще бъде изпълнено.

Три дни след като министър-председателят потвърди и за съобщението, и за срещата и коментира, че не вижда нищо нередно в това, спецобвинението съобщи в прессъобщение, че Борисов е призован като свидетел.

Освен него на разпит са призовани депутатът от ГЕРБ и областен партиен координатор в Русе Пламен Нунев и бившият шеф на ГЕРБ в града Росен Даскалов. Чатове с двамата били открити в телефона на Пламен Бобоков. Той също има призовка за днес по разследването за търговия с влияние, по което все още няма обвиняеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
penman
преди 3 години
Кратуните комунистически - марш в Сибир!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
petyob
преди 3 години
с резервации ли е там?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
honaniga
преди 3 години
Вече знаем славата на Специализираната прокуратура.Някой ходил ли е в кръчмата Осемте джуджета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
фиг.1
преди 3 години
Явно Черепа и Льотчика са ти много симпатични...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
petyob
преди 3 години
чакайте! Защо го пуснахте?!? Бяхме се разбрали друго ... нали никой не пускате докато не си признае ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още