Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Производители на храни: Няма притеснение за изхранване на населението

Няма да има недостиг на храни, има пшеница за повече от 1 година, заяви земеделският министър Десислава Танева

Производители на храни: Няма притеснение за изхранване на населението

Снимка: БГНЕС

В България има достатъчно хранителни стоки, няма нужда от презапасяване. Това заяви на брифинг в Министерския съвет министърът на земеделието Десислава Танева. Тя увери, че българските производители на храни могат да отговорят на нуждите на пазара.

Агроминистърът и представители на браншовите организации в хранителната промишленост заявиха, че няма да има недостиг на хранителни продукти във връзка с извънредните мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса. 

Още по темата

По думите на министъра производството задоволява изцяло вътрешното потребление като обеми. „Искаме да ви уверим за пореден път, че българските производители на храни са изключително конкурентоспособни и че тяхното производство задоволява вътрешното потребление като обеми”, каза министърът на земеделието в изявлението си в Министерски съвет по повод извънредното положение, въведено заради епидемията от коронавирус и наличието на хранителни продукти в търговската мрежа.

Българските компании от хранителния бранш имат ресурси за от два месеца до няколко години, дори да няма нова реколта, да задоволят вътрешното потребление, посочи Танева. И припомни, че България е сред основните производители на пшеница в света и наличността в момента е 1,7 милиона тона. Това може да стигне за вътрешно потребление за повече от 1 година. Над 2 млн. тона е наличността на царевицата, а за вътрешни нужди можем да издържим над две години. Относно производството на олио в предприятията имат налична суровина за производството на олио поне за 3 месеца. А неизтъргуваният слънчоглед като наличност е поне за 1 година.

Самите производители също успокоиха, че няма място за притеснение по изхранване на населението. Те увериха, че имат ресурси да задоволят вътрешното потребление, дори без нова реколта и че могат да посрещнат всички заявки на търговските обекти.

Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, посочи, че няма повод за паника и никой производител не е притеснен за суровината. Можем да издържим около 2 години без наличието на нова реколта”, каза Кукушева.

Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България, също каза, че няма място за притеснение за изхранване на гражданите.

Според Десислава Танева е излишно домакинствата да купуват повече храна от необходимото, защото тези продукти имат срок на годност и може да се стигне до ситуация, в която да не могат да бъдат консумирани навреме.

Изявленията на производителите са на фона на засилените сигнали за презапасяване с хранителни продукти. В последните дни заради паниката от коронавируса българите масово започнаха да се презапасяват с храна. В някои магазини рафтовете с продукти от първа необходимост липсват. А пред някои хранителни магазини се извиха опашки.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
БСП избра националния си съвет