IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в промишлеността нараснаха за година с 4,7%

Най-голямо увеличение е регистрирано в преработващата промишленост

15:46 | 30.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производствените цени в промишлеността през юли 2018 г. нараснаха с 4,7% на годишна база. Най-голямо увеличение е регистрирано в преработващата промишленост - с 5,2%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3,7%, и в добивната промишленост - с 3,1%,, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

В преработващата промишленост по-съществен ръст на цените се наблюдава при: производството на основни метали - с 5,7%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 5,6%, и обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 5,3%. Намаление е регистрирано при производството, некласифицирано другаде - с 1,7%, както и при производството на тютюневи изделия - с 0,6%.

Общият индекс на цените на производител през юли намалява с 0,8% спрямо юни, пресметнаха в НСИ. По-ниски цени са регистрирани в добивната промишленост - с 8,4%, в преработващата промишленост - с 1%, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетен ръст от 1,1%.

По-съществен спад на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали - със 7,6%, и при производството на мебели - с 0,4%, а ръст е отчетен при: производството на тютюневи изделия - с 1,4%, производството на метални изделия, без машини и оборудване, обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм и производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - по 0,5%.

                          Общ индекс на цените на производител в промишлеността, НСИ:
                                                                                        (2015 = 100)

Вътрешен пазар

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юли нараства с 3,4% в сравнение с година по-рано, като увеличение е регистрирано в добивната промишленост - с 5%, в преработващата промишленост - с 3,4%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3,3%, отчита статистиката.

През миналия месец по-високи цени в преработващата промишленост, в сравнение с година по-рано, има при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 4,5%, при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 4,3%, и производството на мебели - с 3,6%.

Намаление на цените се наблюдава при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти, при производството, некласифицирано другаде - по 0,4%, и при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 0,3%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юли остава на равнището от юни. Нарастване е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,3%, а намаление -  в добивната промишленост - с 5,7%, и в преработващата промишленост - с 0,1%.

В преработващата промишленост по-ниски цени спрямо миналия месец се наблюдават при производството на основни метали - с 6,4%, и при производството на мебели - с 0,6%. Покачване на цените е отчетено при производството на тютюневи изделия - с 2,2%, и при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 1,8%.

                           Индекси на цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността, НСИ:
                                                                                 (2015 = 100)

 

Международен пазар

Индексът на призводственит цени на международния пазар през юли расте с 6,8% на годишна база. В преработващата промишленост те се покачват с 6,9%. По-високи цени са отчетени при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - със 7%, обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 6,6%, и производството на основни метали - с 6,4%. Намаление се наблюдава при производството, некласифицирано другаде - с 2,3%, и при производството на тютюневи изделия - с 2,2%.

Индексът за международния пазар през юли намалява с 2,1% в сравнение с юни. В преработващата промишленост статистиката отчита спад с 1,8%. По-съществено е намалението при производството на основни метали - със 7,9%, информира националната статистика.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още