Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Прокуратурата проверява БАБХ за длъжностни престъпления и неизгодни договори

Поводът е публикувано журналистическо разследване

Прокуратурата проверява БАБХ за длъжностни престъпления и неизгодни договори

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) за евентуални длъжностни престъпления и сключване на неизгодни договори от страна на агенцията, съобщават от държавното обвинение.

Поводът е публикуваното журналистическо разследване - филмът на Генка Шикерова „Война на трупове“, свързано със сключването договори за т.нар. мобилни инсинератори за унищожаване на животински отпадъци. Според разследването те са неизползваеми в момента на фона на бума на африканската чума по свинете. 

Още по темата

В хода на разследването от Агенцията по безопасност на храните ще бъдат изискани редица документи, някои от които са договорите за обществената поръчка за обезвреждане на животински отпадъци, сключени преди две години, както и тези, свързани с договорите за пряко договаряне, документите за всички плащания и капацитетите на инсталациите.

Ще бъде поискана и информация за състоянието на наличните екарисажи на територията на страната (във Варна и Шумен, б. ред.), както и за причините за неизползването им за унищожаване на животински трупове особено в настоящата усложнена обстановка, както и всички заповеди и указания на БАБХ относно предписания сега начин на унищожаване на труповете на умъртвените животни във връзка с африканската чума по свинете. 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Близо 550 хил. българи са посетили черноморските курорти през лятото