Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Промишленото производство отбеляза минимално месечно нарастване през юли

В сравнение с юни най-голямо е увеличението при направата на тютюневи изделия, а значителен е спадът при ремонта и инсталирането на машини и оборудване

Промишленото производство отбеляза минимално месечно нарастване през юли

Снимка: Pixabay

През юли промишленото производство в България намаля с 0,9% на годишна база, но на месечна сезонно изгладеният индекс расте с 0,8%, става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ). За сравнение през юни имаше рязък спад и на годишна и на месечна база – съответно 3,6% и 1,9%.

Индекси на промишленото производство (2015 = 100)

Месечни изменения

За един месец промишленото производство в добивната промишленост има увеличение с 6,9%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,4%, но статистиката отбеляза намаление в преработващата промишленост - с 0,1%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 12,5%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 6,6%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 5,4%.

По-съществено увеличение е регистрирано при: производството на тютюневи изделия - с 39,8%, производството, некласифицирано другаде - с 11,9%, производството на превозни средства, без автомобили - с 11,2%, производството на лекарствени вещества и продукти - със 7,1%.

Изменение на индекса на промишленото производство спрямо предходния месец
(Сезонно изгладени)

Годишна промяна

На годишна база спад на индекса на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2,4%, и в преработващата промишленост - с 1,1%, а ръст - в добивната промишленост - с 4,4%.

По-значително намаление НСИ регистрира в преработващата промишленост. За една година спад се наблюдава при: производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 19,2%, производството на облекло - с 8,4%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 6,9%, производството на основни метали - с 5,1%.

Най-голямо увеличение статистиката отчита при: производството, некласифицирано другаде - с 29,5%, производството на превозни средства, без  автомобили - с 25,8%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 18,3%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 13,4%. 

Изменение на индекса на промишленото производство спрямо съответния месец на предходната година
(Календарно изгладени)


 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Две ВиК дружества обявиха поръчки за над 120 млн. лева