IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работещи от общинските болници излизат на протест

На 15 януари общинските болници в цялата страна ще излязат на символичен протест заради тежкото си финансово състояние и проблемите в здравеопазването

18:43 | 09.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Лекари и медицински сестри от общинските болници излизат на протест. Това потвърди председателят на Националното сдружение на общинските болници д-р Неделчо Тотев, цитиран от БТА.

Работещи в общински болници ще излязат на символичен протест следващата седмица на 15 януари заради тежкото си финансово състояние и проблемите в здравеопазването като цяло.

Основните искания не са политически, подчерта д-р Тотев и уточни, че "това е последен зов за помощ към управляващите".

Протестиращите настояват лечебните заведения да получат целева субсидия от 30 млн. лв., с която да се ликвидира некоректното отношение на държавата към общинското здравеопазване през последните 10 години. Според Тотев тези средства трябва да се осигурят от републиканския бюджет. 

От сдружението настояват още за спешно изплащане на надлимитната дейност, която за 38 общински болници, членуващи в сдружението, към октомври 2017 г. е над 5 млн. лв. и за спешно коригиране на цените на клиничните пътеки. Тези общински болници имат 12 млн. лв. просрочени задължения, а цените на клиничните пътеки не са коригирани от 2010 година.

По данни на Националното сдружение на болниците поне 12 общински болници са пред фалит заради натрупали дългове. Сред тях са лечебните заведения в Омуртаг, Тутракан, Белоградчик, Димитровград, Гоце Делчев.

В края на миналата година Министерството на здравеопазването (МЗ) обяви, че планира индивидуален подход за всяка общинска болницакато след анализ ще предложи мерки за оздравяването и преструктурирането им.  Стана ясно, че задълженията на общинските болници в момента са 100 млн. лв. Просрочените дългове са 46 млн. лева, като основно се дължат средства за лекарства и консумативи и по-малко за персонал, показват данни на Министерството на здравеопазването.

Днес здравният министър Кирил Ананиев предложи някои от общинските болници да се преструктурират в диагностично-консултативни центрове.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още