IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предстоят проверки в болниците за поддържане на фалшив щат

Някои от общинските болници биха могли да се преструктурират в диагностично-консултативни центрове, каза здравният министър

13:12 | 09.01.18 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Предстоят проверки във всички лечебни заведения, за които има информация за поддържане на фалшив щат. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който откри днес реновирана послеродова клиника в "Майчин дом", предава БТА.

По думите му на много места, включително и в държавни болници, е било установено, че персоналът, който трябва да работи там - лекари и сестри, не са на работното си място. Ананиев каза това в отговор на въпрос, свързан с твърдение, че определени болници поддържат определен брой персонал само по документи. В тази връзка здравният министър отбеляза, че при някои от медицинските стандарти има изисквания, които вече са остарели, не отговарят на състоянието на системата и предстои да бъдат обсъдени с Българския лекарски съюз.

Що се отнася до проблемите с общинските болници и заявените намерения за протести, Ананиев каза, че държавата може да помогне чрез оптимизиране и преструктуриране на общинското здравеопазване. Той припомни, че в края на миналата година беше изготвен доклад за състоянието на болниците. Направен е и анализ на финансовото състояние на общинските болници. 

Държавата може да подпомогне, но където е необходимо, общинските болници трябва да бъдат преструктурирани”, коментира министърът. По думите му дали тези лечебни заведения ще бъдат преструктурирани, зависи от решението на отделната община. Според него някои от общинските болници биха могли да се преструктурират в диагностично-консултативни центрове с 10 до 20 легла. Той увери, че няма да бъдат закривани общински болници.

Финансовото състояние на АГ болница "Майчин дом" е много добро, без никакви задължения към доставчиците, каза още министърът на здравеопазването при откриването на реновираната Послеродова клиника в лечебното заведение.

Ремонтът на клиниката е за близо 600 хил. лв., предоставени от Министерството на здравеопазването. Болницата е с традиции, най-голямата е в страната, а само през миналата година в нея са се родили над 3900 деца, допълни той. Министър Ананиев увери, че подобни инвестиции ще продължат.

Директорът на болницата доц. Иван Костов каза, че клиниката е най-голямата и най-модерната в страната. Амбицията ни е да се развиваме още, имаме достатъчно високо подготвени специалисти, обучават се десетки студенти и специализанти, каза още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още