IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ананиев е разпоредил пълен финансов анализ на държавните болници

Здравният министър се фокусира върху подобряване на механизмите на контрол при държавните лечебни заведения

13:12 | 24.11.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Здравният министър Кирил Ананиев обяви от трибуната на Народното събрание, че като министър е разпоредил пълен финансов анализ на болниците с над 50 на сто държавно участие.

Това каза той в рамките на днешния блиц контрол в отговор на въпрос от страна на депутата Георги Михайлов от БСП за мерките на здравното министерство за справяне с тежкото финансово състояние на лечебни заведения за болнична помощ. 

Георги Михайлов напомни за болниците пред фалит в Ловеч и Враца и оппита какви са дългосрочните мерки за оздравяването на клиниките пред фалит.

Ананиев посочи, че анализът, който е разпоредил, ще включва и цялостната дейност на заведенията, както и работата на мениджмънта.

На база резултатите от анализа министърът ще предложи мерки за оздравяване на заведенията, които имат нужда от това. Програмата ще е публична, каза Ананиев и пое отговорност за изпълнението на бъдещата програма.

Здравният министър заяви, че основен фокус на работата му е да подобри механизмите на контрол при държавните болници, така че да се осгурят по-качествени здравни услуги, което по думите му изисква преструктуриране на системата комплексно.

Кирил Ананиев призна, че здравната система в момента не функционира нормално и затова е започнал и подготовка за промяна на наредби за болничната помощ.

Той каза, че няма да се колебае да иска и съдействието на специализираните служби за разкриване на престъпления, ако се налага.

Здравноосигурителният модел в България в момента в определна степен е изчерпан и трябва да търсим неговото развитие и промяна, каза още здравният министър.


 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още