IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодателите поискаха отпадане на данъка върху дивидента

Бизнесът настоява и за намаляване с 5% на налога върху доходите на едноличните търговци

12:24 | 22.01.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Отмяна на данъка върху дивидента и намаляване с 5% на данъка върху доходите на едноличните търговци е сред приоритетите в работата на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) за тази година, съобщи на пресконференция Цветан Симеонов - председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и ротационен председател на АОБР, цитиран от БТА. 

Разширяване на принципа на действие на обратното начисляване на ДДС с цел предотвратяване на данъчни измами, е друго предложение на Асоциацията. Тази система вече е изпробвана в други страни - Румъния и Унгария.

Сред мерките за насърчаване на икономика се предлага създаване на Национален фонд за реклама на България, каза Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Страната ни има незадоволителен образ в света, който не отговаря на действителността, а други държави умело се рекламират, допълни той и посочи, че Фондът ще подсили туристическата ни реклама, но и ще съдейства за рекламиране на българските продукти в чужбина.

От АОБР искат още ускорено изграждане на електронното управление, за да няма повече предпоставки за тормоз на бизнеса и корупция, коментира Симеонов. Работодателите настояват и за насърчаване на дигитализацията в предприятията.

Битката със сивата икономика също е сред приоритетите на АОБР. Евгени Иванов - изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), съобщи, че сивата икономика в страна варира от 20% при оптимистичен сценарий до около 30% при песимистичен сценарий.

От Асоциацията настояват за облекчаване на процедурите за започване на бизнес, като цитираха данни според които през 2014 г. включването към електрическата мрежа у нас е ставало за 130 дни, а миналата година - за 260 дни.

Цветан Симеонов подчерта, че в областта на екологията е нужно да има баланс с развитието на икономиката, а Евгени Иванов съобщи, че работодателите ще настояват да има ясни критерии за представителност, подобни на тези за бизнес организации, за екологичните обединения. Не може да се допусне почти всеки инвестиционен проект да се атакува от еколози, коментира Иванов и допълни, че не може чужда медия да дава акъл как да се развива Банско. Той определи като престъпление насърчаването на незаконни референдуми, които спират инвестиционни намерения за милиони, например този в Трън.

В областта на енергетиката работодателите искат задължаване на заплащане на такса "Задължение към обществото" и от износителите на ток, прекратяване на държавната помощ за ТЕЦ "Марица-изток"I и ТЕЦ "Марица - изток"III и засилване на контрола върху когенерациите и ВЕИ-тата. Бизнесът настоява за нов Закон за енергетиката, въвеждащ пълна либерализация на пазара и приемане на балансирана Национална енергийна стратегия до 2030 г. 

Работодателите се надяват тази година да е последната, в която ще плащат първите три дни за временна неработоспособност. По данни, съобщени от председателя на Българската стопанска камара /БСК/ Радосвет Радев, за времето на действието на тази норма работодателите са ощетени с над 870 млн. лева и допълни, че към края на 2019 г. сумата ще достигне до 1 млрд лв. 

Васил Велев съобщи, че миналата година близо 12 хил. души от трети страни са работили у нас, а икономиката ни има потенциал да "поеме" 100 хил. По тази причина работодателите искат издаване на българска карта за граждани от български произход, които искат да работя и живеят в страната. Нека пет години да е в България, да работи и тогава да кандидатства за гражданство, коментира Велев. Той посочи необходимостта от активизиране на Агенцията по заетостта, която трябва да почне да работи като доставчик на човешки ресурси за българската икономика, а не за чужди икономики. От нея очакваме да доставя работници от трети страни, допълни Велев, като напомни, че вече има договори с Молдова и Армения, но те не се са влезли в сила, защото не са били готови поднормативни документи.

Готвят се спогодби с Украйна, Грузия и Беларус, трябва да има такива и с други страни - Виетнам, допълни Велев. Той изтъкна, че сега, за да замине един украинец на работа в Полша, са му достатъчни тридесет евро за такси и една седмица време, а за България ще са му нужни - 300 евро такси и между три и шест месеца, заради бюрокрацията. Велев изтъкна също и необходимостта от облекчение на визовия режим, за идващите да учат у нас чужденци.

Работодателите настояват да се спази обещанието на държавата за съкращения в бюджетния сектор и посочиха, че тези хора са квалифицирани и веднага ще намерят работа в частния сектор.

Вижте снимки в галерията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 5 години
Аферим, за 0% данък дивидент аз подкрепям твърдо. Така ще ни живне малко и твърде кежавата наша борса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
toni.bajdarov
преди 5 години
Старите инструменти на преразпределение не работят при отворена и глобализирана икономика - осигуровките и преките данъци следва да отпаднат, само така можем да постигнем конкурентоспособност на българските предприятия в международен план без понижения на заплати или девалвация на лева. Обратно начислен ДДС с висока ставка е достатъчен да балансира бюджета при нормално финансиране на държавните функции, в това число прилагане на отрицателно данъчно облагане до постигане на базов доход от 1000 лева на месец за всички. Ето как - виж дясната колона на таблицата в хипервръзката: https://drive.google.com/open?id=1w3fsvK6LiUsR6sDbKpaA6LQY_f4jgsCw.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още