Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Радев и Йотова се заклеха като президент и вицепрезидент за втория си мандат

Официално те ще встъпят в длъжност в събота

Радев и Йотова се заклеха като президент и вицепрезидент за втория си мандат

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

След победата на изборите и балотажа през ноември 2021 г. Румен Радев и Илияна Йотова се заклеха днес като президент и вицепрезидент на тържествено заседание на Народното събрание.

В пленарната зала беше прочетено официалното решение, с което Централната избирателна комисия обявява избора на президента и вицепрезидента на България.

След това те положиха клетвата: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се".

На тържественото заседание присъстваха съветниците на президента, неговите секретари, представителите на дипломатическия корпус, бивши премиери, министри, представители на съдебната власт.

Официално Румен Радев и Илияна Йотова ще встъпят в длъжност за втори мандат като президент и вицепрезидент в събота. Церемонията ще се състои на площад “Св. Александър Невски” и ще започне от 11.00 часа.

Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия, след което ще произнесе слово. Двадесет и един артилерийски салюта ще отбележат началото на втория мандат на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев. Държавният глава ще положи венец и ще отдаде почит пред загиналите за свободата на България пред Паметника на Незнайния воин.

Пред парадния вход на Администрацията на Президента шпалир от гвардейци ще посрещне държавния глава и върховен главнокомандващ Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.

Овладяването на демографската криза, справянето с бедността, повишаването на стандарта и качеството на живот, духовното развитие, гарантирането на суверенитет, отстояването на националните интереси, утвърждаването на позитивния образ на страната ни навън. Това са приоритетите, които очерта през втория си мандат президентът Румен Радев в обръщение към народа, след като положи клетва като държавен глава.

„Преди пет години вие ми поверихме отговорната мисия като президент да работя за единението и добруването на нашия народ за суверенитета на многовековната ни държава. Пет години по -късно вие отново ни поверихте трудната задача да продължим по пътя, по който поехме заедно и направихме решителни крачки. Вашето доверие е най- меродавната оценка затрудните решения, които вземахме по време на мандата, за онова което постигнахме като общество“, посочи Радев и благодари на българите, които са го подкрепили за втория мандат.

Радев отбеляза, че първият му мандат като президент е бил в трудно време, „в което стария авторитарен модел е достигнал своя апогей, докато в обществото нарастваше негодуванието от корупцията, беззаконието и пропагандата, на които той се крепеше“.

„Гражданският бунт извади на повърхността факти и процеси, които старата власт помълчаваше. Българите въстанаха срещу феодализма, прокурорския чадър над злоупотребите и срещу бедността, безпътицата и безправието, които прокудиха зад граница нашите сънародници. Очакванията на хората от президентската институция надхвърлиха правомощията, които Конституцията й отрежда. Налагаше се едновременно да катализираме промяната, но и да сме стожер в период на остра криза на доверие в политиците“, посочи Радев.

По думите му протестите са отпушили процесите за възстановяване на демокрацията, но той ще е труден с неизбежните грешки и разочарование.

Той припомни, че през първия си мандат е назначил три служебни правителства и те са показали, че хора с различни виждания могат да постигнат единодействие. „Разкриха се много злоупотреби, показаха, че страната може да се управлява прозрачно и с отговорност. Тези правителства са част от историята, изборите дадоха ново мнозинство, което пое отговорността за управлението. Чака ни изправянето през кризи и тази задача вече е пред МС и НС. Оставам отворен за диалог и споделям отговорността за тежките и непопулярни, но необходими решения. Ще продължавам да съм критичен, когато намирам решенията за неправилни“, каза държавният глава.

„Държавата занапред не бива да се управлява през екрана, под масата, по телефона или зад кулисите. Корупцията трябва да бъде съкрушена, за да оцелеем като държава и общество“, подчерта Румен Радев и посочи, че в момента има историческа възможност да върнем България в руслото на закона.

Според президента от това зависят всички други добри намерения, а без укрепване на държавността, страната ни не може да разгърне огромния си потенциал. „Партиите и политиците, които споделят каузата в България да се установи върховенството на правото и здрава и прозрачна медийна среда, да се изгради добре уредена държава с ефективни институции, могат да разчитат на разбирането и подкрепата на президентската институция“, подчерта Румен Радев и отново заяви, че без бърз, решителен пробив в реформата на прокуратурата и съдебната система ще се отвори път за реванш на статуквото.


 
Президентът призова за ясно изразена политическа воля и конституционни промени, които да не се изчерпват само с ревизия на съдебната власт в посока отговорна и ефективна прокуратура, а да включват и разширяване на гражданското участие в управлението на държавата и засилване на гаранциите за защита на човешките права. „След три десетилетия от началото на демократичните промени следва да покажем зрялост в убеждението си, че основната конституционна ценност е човекът“, допълни Румен Радев и подчерта, че демокрацията е несъвместима с обществената апатия. Според президента укрепването на държавността изисква засилени конституционни гаранции за разделението на властите и прозрачен и предвидим законотворчески процес. Време е да се даде и шанс на общините за икономически и социален подем чрез конституционно гарантиране на финансовата децентрализация, апелира държавният глава.
 
Справянето с демографската катастрофа президентът определи като друга стратегическа цел, за която е необходим консенсус. „Нацията ни преживява прехода като травма, сравнима с война. Време е за дългосрочни, финансово осигурени политики за намаляване на смъртността, увеличаване на раждаемостта и ограничаване на емиграцията. Благотворителността не може да замести държавната грижа. Пазарът и пиарът не могат да компенсират липсата на работещи социални механизми“, подчерта Румен Радев. Според президента консенсус трябва да се формира и около каузата за просветена и образована нация. „Това е дългосрочна инвестиция, която няма да донесе политически дивидент на нашето поколение държавници и общественици, но е дълг и историческа задача, която не търпи отлагане“, отбеляза Румен Радев. Президентът призова и за промяна на здравния модел към качествено и достъпно здравеопазване, в което  здравето на пациента не е стока, а младите лекари и медицински сестри не напускат България.
 
Държавният глава открои необходимостта от ускорена трансформация към нов икономически модел, основан на науката, иновациите, производствата с висока добавена стойност, както и осигуряването на чиста, достъпна и предсказуема енергия. Президентът настоя и за стабилна и предсказуема нормативна среда, защита на собствеността и конкуренцията, насърчаване на предприемчивостта и инвестициите.
 
В обръщението си президентът заяви, че дневният ред на правителството и парламента вече е „обсебен“ от справянето с каскада от кризи и техните социални, икономически и политически последици. „Оставам отворен за диалог и споделям отговорността за тежки и непопулярни, но необходими решения. Ще продължавам обаче да бъда критичен, когато намирам решенията на законодателната и изпълнителната власт за неправилни“, заяви  още в обръщението си към народа и Народното събрание президентът Румен Радев.
 
Държавният глава посочи като основна задача на държавната политика гарантирането на сигурността в свят, наситен с динамика на геополитическите процеси и комплексен характер на рисковете и заплахите. „Затова и развитието на въоръжените сили винаги е било основен приоритет в ролята ми на върховен главнокомандващ“, допълни президентът. Той посочи необходимостта от общо разбиране, че ангажиментът на държавното ръководство към отбраната не се изчерпва с големите проекти за модернизация.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Тръгва производството на катамарани и тримарани в Силистра