IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за труд продължават да се ускоряват през третото тримесечие

Общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 8,9% на годишна база, отчита НСИ

11:32 | 21.12.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Разходите на работодателите за труд продължават да се ускоряват и през третото тримесечие на 2018 година след забавянето, отчетено за периода януари-март, сочат предварителните данни на Националния статистически институт.

Общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 8,9% спрямо третото тримесечие на 2017 година.

Индексът на разходите за труд е краткосрочен икономически показател, имащ за цел да отразява тримесечното изменение на разходите на работодателите за един отработен час от наетите лица по трудово или служебно правоотношение. 

Увеличението в индустрията е с 9,6%, в услугите - с 6,8%, и в строителството - с 10%.

По икономически дейности през третото тримесечие на 2018 г. най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в секторите „Култура, спорт и развлечения“ - с 15,6%, „Образование“ - с 14,8%, и „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 13,7%. Най-нисък ръст на общите разходи за труд е отчетен в икономическите сектори „Операции с недвижими имоти“ - с 1.2%, „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ - с 2.5%, и „Финансови и застрахователни дейности“ - с 4.4%.

От юли до септември тази година на годишна база разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 8,6%, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 10,3%. По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от 15% за „Култура, спорт и развлечения“ до 1,8% за „Операции с недвижими имоти“.

По данни на Евростат за последните 2 години разходите за труд растат с 20,4% в бизнес сектора и с 21,4% като цяло, като България е на 2-ро място след Румъния в ЕС по този показател. Със сходни темпове за периода растат възнагражденията в Литва, Латвия, Унгария и Естония.

В Чехия и Словакия, които имат 2,2 пъти по-висока средна заплата за частния сектор, разходите за труд растат с около 14,5% за 24-те месеца. Така изпреварващото нарастване на номиналните заплати се случва в цяла Централна и Източна Европа, а при 6-те страни с най-бързо увеличение разликата със средния темп за еврозоната е 5 пъти, коментира преди дни икономистът Лъчезар Богданов в личния си Facebook профил.

В Литва, Полша и Словения ръстът в частния сектор надвишава този в обществения, докато в останалите страни по-бързо растат заплатите в публичния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още