IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регионалният министър разпореди нова проверка в Слънчев бряг

В момента ДНСК не е компетентна да премахва временни обекти, ако те са поставени в разрез с одобрената схема или с наредба, коментира Николай Нанков

18:44 | 07.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Вчера разпоредих на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да направи нова проверка на над 100 преместваеми обекта на трите плажа в Слънчев бряг. Това съобщи днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, цитиран от пресцентъра на министерството. 

Той допълни, че експертите на дирекцията ще проверяват дали отговарят на изискванията за преместваем обект или са строежи по смисъла на Закона за устройство на територията, както се посочва в подадения на 1 юни сигнал от вицепремиера Валери Симеонов със списък с обекти. Проверката ще продължи до 15 юни.

Регионалният министър посочи, че преместваемите обекти са от компетентността на местната власт. Те са поставени по съгласувана от Министерството на туризма схема и според разпоредбите на наредба на Община Несебър. 

Николай Нанков напомни, че ДНСК е участвала на добра воля в предишната проверка. Докладът от нея ще бъде допълнен с информация за това кои от преместваемите обекти или части от тях са от по-висока категория, каквито съмнения има. Ако се установи, че има такива, тогава ДНСК ще бъде компетентна да вземе отношение, заявил министърът.

В момента ДНСК не е компетентна да премахва преместваеми обекти, ако те са поставени в разрез с одобрената схема или с наредбата на Община Несебър, коментира още Николай Нанков. 

Не излизаме от правомощията си по Закона за устройство на територията и няма ги превишим, категоричен е министърът. 

Група народни представители внесоха промени в него, които предвиждат на ДНСК да бъдат дадени правомощия да контролира и премахва на незаконно поставени преместваеми обекти, напомнят от регионалното министерство. Даваме становища във връзка с плажовете в националните курорти. Не бягаме от тази отговорност, но към момента нямаме разписана такава, каза още министърът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още