Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Рубини към България: Изтеглете държавен дълг, за да стимулирате растежа

Само икономически ръст ще запази политическата система и дори ще обърне демографската криза, смята професорът

Рубини към България: Изтеглете държавен дълг, за да стимулирате растежа

Нуриел Рубини Снимка: Ройтерс

България трябва да изтегли държавен дълг, за да стимулира растежа на брутния вътрешен продукт, смята американският икономист Нуриел Рубини. Той изнесе лекция в София по покана на ПОК Доверие.

Професорът е оптимистично настроен за страната ни, като дори даде надежда за излизане от демографската криза в България.

Много от причините за кризата в България са световни, а при световна криза, няма много неща, които можете да направите. Трябва обаче да инвестирате в своето бъдеще, трябва да инвестирате в инфраструктура. Да, има еврофондове, но трябва да правите и други публични инвестиции, включително с кредити, заяви Рубини.

Може би едно от най-силното му послание беше, че макроикономическа стабилност е необходимо, но не достатъчно условие за растеж. България има нисък бюджетен дефицит, много нисък държавен дълг към БВП, монетарна стабилност, поради валутния борд, ниска инфлация, стабилна банкова система, но всичко това не е достатъчно за да има растеж, смята икономистът.

Растежът ви е крайно необходим, за да няма опасност за политическата система, както и за да бъде спряна и обърната демографската криза, каза Рубини. Ако постигнете ръст на БВП, демографската криза ще бъде решена, защото хората ще се връщат, за да работят тук, както и няма да емигрират, обясни той.

Публичните инвестиции трябва да са  насочени към повишаване на производителността, основно в човешкия капитал, както и в транспортната и логистична инфраструктура. По думите на Рубини икономики бедни на ресурси като Япония, Корея, Сингапур и Израел залагат именно на човешките ресурси.

Също така Рубини предупреди, че хората са уморени от бюджетните икономии и затова е този изборен резултат в Италия, както и политическите развития в България и други страни.

За съжаление, според него е много трудно за малка и отворена икономика като България, да расте, когато съседни страни са в рецесия, когато ЕС е в рецесия и когато страната е обвързана с преки чуждестранни инвестиции от ЕС.

България трябва да прави само продуктивни инвестиции. Те ще донесат по-ниска безработица, по-малко политически риск и възможности за всички.

Рецептата за малка и отворена икономика е да се отворите към международната търговия, международните финансови потоци и инвестиции, да дават евтина работна ръка, но тя също така трябва да е производителна, защото в противен случай ефектът от ниската цена на труда не е важен. Правителството трябва да има политика за повишаване на продуктивността, категоричен е икономистът.

Важни са инвестициите в транспортната и логистична инфраструктура, защото за да произвеждаш, трябва да можеш да го изнасяш. Трябва да бъдат намалени и процедурите, лицензите, разрешителните, които спъват инвеститорите.

По отношение на прогресивното подоходно облагане, Рубини заяви, че не се нуждаем от система, която праща пари от богатите на бедните, а от система, която дава образование, квалификация, преквалификация и здравеопазване на бедните слоеве.

Пред журналистите Рубини каза, че не вижда никаква непосредствена опасност пред валутния борд.
 

По статията работиха: автор Мариян Йорданов, редактор Андрей Любенов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (100)

   1| 2| 3| 4| 5| 6| 7| 8| 9| 10    
1
 
8
 
100
преди 7 години
Няма профилна снимка
Г-н Рубини,не Ви ли стига Гърция,та сега и Б-ия...Като,толкова сте загрижен за
нас,елате и поживейте тук/но...сред народа.../,пък после си давайте съветите..
2
 
10
 
99
преди 7 години
А бе причините не са само световни. Причините са в крадливите управляващи и герберските марионетки де бяха сложени да усвояват пари каот невидели.кой ни докара дотук – най некадърното и ченгесарско правителство. Да отидем на палатки и пред болница Лозенец. Бойко си помисли, че ще избяга и ще се скрие, но ще му търсим сметка докрай. Няма по- големи наглеци от Бойко и ГЕРБ. Представяте ли си 97–ма Жан Виденов да беше казал „аз не съм виновен - те всички са виновни, аз подкрепям протестите“. Излиза, че Жан е 10 пъти по – голям мъж от Бойко Борисов. Бойко за нещо да е носил отговорност?
4
 
3
 
98
преди 7 години
Няма профилна снимка
…И ЗА ДА ТВОРИМ ДОБРО… ИСКАМЕ ТОЛКОВА МАЛКО…

- Достъпни цени на комуналните услуги и минимална заплата равна на социалния минимум от 580лв.и минимална пенсия половината от нея, без таван за осигуряване..
- Силна регулация от държавата, която чрез ЗЗК да ограничи алчността на монополите.
- Нисколихвена подкрепа за малкия и среден бизнес, през ББР,и облагане на печалбата при източника!
- Преструктуриране приходите и разходите на държавата.
- Европейска и ефективна демокрация!

ТОЛКОВА Е МАЛКО, А НЕ НИ ГО ДАВАТ… И…, ни готвят бухалки…!!!

НЕ Е ТРУДНО… ДА СЕ ЗАПОЧНЕ…

1. Незабавно прекратяване на всички съдебни дела срещу потребители, клиенти на ЕРП-тата, топлофикация и ВиК до установяване легитимността на сметките.
2. ЕРП-тата да преминат в ръцете на държавата и премахване на всички посредници, като НЕК поеме техните функции;
3. Разсекретяване на всички договори на производители на електрическа енергия за вътрешния пазар и разтрогване на договорите, ощетяващи държавата и гражданите.

- ЩОМ НИ ОТКАЗВАТ ТАЗИ ЧОВЕЩИНА…

СПИРАМЕ ДА ПЛАЩАМЕ ДАНЪЦИ… И СМЕТКИТЕ НА МОНОПОЛИТЕ…!!!
2
 
5
 
97
nobel до: george_tn
преди 7 години
Няма профилна снимка
Още по време на древна Гърция се е знаело, че демокрацията не е универсално решение на всички проблеми. И тогава демокрация и тирания (единовластие) са се сменяли доста често. Даже е имало такава приказка, че когато в Атина е тирания, в Спаорта е демокрация и обратно. Същото продължава и в съвременния свят. Как можем да наречем идването на власт на Мусолини, Франко, Хитлер, Пиночет, а защо не и Бойко Борисов. Може би "триумф" на демокрацията? Никой от тях не би могъл да дойде на власт без да има много широка подкрепа. Но вече дори и този модел на смяна на демокрацията с единовластие се изчерпва и бъдещето е неясно.
0
 
3
 
96
преди 7 години
Няма профилна снимка
:) Бъдещето, което аз лично предполагам, няма да има нищо общо нито със социализЪма нито с капитализЪма, които познаваме, нито с комунизЪма(на Маркс). Във всички досегашни общества експлоатиращите са имали интерес да поддържат работната сила в кондиция (трябва да храниш коня за да тегли каруцата). С изчезването на този мотив, един от евентуалните сценарии за бъдещето се очертава да е доста по нечовеколюбив от познатите досега. В него това че ще има преразределение на калпак, не значи че всички ще живеят добре,щастливо и демократично. Напротив Закона на джунглата ще се прехвърли от ниво икономически субект (производител борещ се за потребление) на ниво индивид (потребител борещ се да бъде експлоатиран). Демокрацията беше възможна ама замалко :).
   1| 2| 3| 4| 5| 6| 7| 8| 9| 10    

Още от Икономика и политика
Анкета: 66% от българите ще харчат по-малко това лято