IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СБ: Увеличаването на осигуровките ще балансира системата в България

Осигурителните вноски трябва да се повишат с 2%, а пенсионната възраст да е над 65 години, препоръчва се в доклад на банката за страната

11:48 | 20.09.13 г. 19
СБ: Увеличаването на осигуровките ще балансира системата в България

Само при увеличение на осигурителните вноски и постоянно повишаване на изискванията за пенсиониране системата на общественото осигуряване в България има шанс да издържи в бъдеще. Това е основната препоръка на Световната банка към България, отправена в доклада "Смекчаване на икономическото въздействие на застаряването на населението".

Изводите от доклада бяха представени от Дорте Домланд, старши експерт във финансовата институция.

Към 2050 година, заради тежката демографска криза, един на всеки трима българи ще е над 65 година, а в трудоспособна възраст ще е само половината от населението в страната, предрича банката в доклада си.

Осигурителните вноски трябва да се повишат поне с 6%, за да се покрие дефицита в бюджета на общественото осигуряване са изчислили експертите на Световната банка. Авторите на доклада обаче признават, че това би се отразило негативно на бизнес средата, затова препоръката е осигуровките да се увеличат с 2%.

Не е много ясно обаче как ще се мотивират младите да внасят по-големи осигуровки, след като прогнозите на банката са, че в бъдеще все по-малко хора ще могат да изпълнят условията за пенсиониране. Според Домланд правителството следва да се фокусира върху мерки, които допълнително да ангажират и мотивират младите хора, да се осигуряват на по-високи суми и да мислят от рано за годините, в които ще разчитат на пенсионната система.

За да се гарантират техните права, трябва да се мисли за универсална пенсия, която да се получава от възрастните без право на пенсиониране, посочва се още в доклада на банката.

В бъдеще възрастните ще разчитат все повече на семейните спестявания за достойни старини, пише още в анализа. В тази връзка се предлага въвеждане на политики за насърчаването им, като се повиши финансовата грамотност на населението и се стимулира участието в доброволни пенсионни фондове, както и като се увеличи пенсионната възраст над 65 години.

Световната банка предлага серия от промени за по-добро здравеопазване и по-добро образование, които трябва да осигурят здрава и качествена работна ръка, за да се повиши производителността на труда. Необходими са политики за стимулиране на дългосрочните грижи за възрастни, включително и чрез въвеждане на специална застраховка за това, пише в доклада. Без такава политика ще се налага по-младите вместо да работят, да се грижат за най-възрастните в семейството, което допълнително ще лиши пазара на труда от работна ръка.

Стимули за най-добрите учители да преподават в райони, в които децата имат затруднен достъп до образование, каквито се предлагат в доклада, вече бяха лансирани и от образователното министерство. Ведомството дори обяви, че разработва пакет от социални мерки за стимулиране на младите учители.

По време на конференция министърът на финансите Петър Чобанов заяви, че застаряването на населението е основно предизвикателство за страната и е ключов елемент от управленската програма на правителството. Финансовият министър посочи, че кабинетът планира да обърне внимание на лечебните заведения в отдалечените райони, наред с това се правят конкретни промени в ценообразуването на лекарствата. Политиката в тази посока ще е насочена към овладяване на ръста на цените на лекарствата, заяви Чобанов.

Основен приоритет е и качественото образование, каза Чобанов. Този фокус ще намери израз и в Бюджет 2014 с мерки за обвързването на образованието с пазара на труда. Води се усилен дебат и за пенсионната реформа, посочи той в контекста на темата от доклада на банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 0
narod
преди 10 години
трябва на всички военни пенсионери под 65 год възраст да им се намалят пенсиите, 90% от тях работят или на държавна работа или за някоя друга частна фирма (не за собственна), те заемат местата на младите хора, за тях няма работа и те напускат държавата, да се вдигне възраста за пенсиониране на военните на 58 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 4
stone kold
преди 10 години
mi to ne pre4i deteto vmesto maikata da go rodi na 22 da go rodi na 25 az razlika v prirasta ne vijdam......vse pak govorim za normalni jeni koito rajdat 2-3 deca a ne 15 za da se zapo4va ot 20 da rajda
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 7
stone kold
преди 10 години
a aa ne pomoshti samo za deca rodeni sled kato majkata e navarshila 25 godini I samo do 2 deca
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 27 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
БСП и ДПС си отглеждат електорат на гърба и за сметка на всички работещи и образовани българи. Това не трябва да се търпи повече. Има нужда от ново национално недоволство срещу социалните придобивки на неработещите и необразованите. Тези социални придобивки трябва да се прекратят възможно най-скоро. Единствената социална помощ трябва да е осигуряване на работа на МРЗ. Който иска повече да се напъне да мисли, да се преквалифицира и да си търси. Не ви ли омръзна от паразитиращи социалисти и социопати бе хора???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 5
stone kold
преди 10 години
nema takova neshtastie da se rodish v bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 22 rate down comment 1
0pk
преди 10 години
Това звучи като: "Понеже не всички плащат осигуровки, трябва да вземем повече от тези дето плащат, за да можем да си покрием разходите". Само *** няма да разбере, че ще последва още по-голямо неплащане на осигуровки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 3
stone kold
преди 10 години
celta e da ne se dostignat godini za pensiq a da umresh malko predi tova kato si daval pensiooni osigurovki I sled tova da ne mojesh da gi polzvash nikoga demek reket
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 6
stone kold
преди 10 години
bg e obre4ena otdavna...az mahna li se vednaj ot tuk nikoga nqma vrashtane po dobre nqkade tam da umra no ne I v bg..jena nqmam ni deca I ako imam te shte sa ot jena 4ujdenka I rodeni nqkade tam no ne I v bg ako li ne shte karam bez deca zashtoto tuk te sa obre4eni
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 0
Lucifer
преди 10 години
При възраст над 65 г. за пенсиониране, ще доживеят само поповете...а системата пак няма да се балансира щото поп БВП не прави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
hagan
преди 10 години
това за осигуровките го говоря от една година да краткосрочна цел но нещата стават по зле 10 000 млади човека всяка година напускат държавата да работят в чужбина и 8000 няма да се върнат никога държавата е пред само унищожение да повисоки осигуровки и2 повисоки доходи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още