Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

СБ: Увеличаването на осигуровките ще балансира системата в България

Осигурителните вноски трябва да се повишат с 2%, а пенсионната възраст да е над 65 години, препоръчва се в доклад на банката за страната

Само при увеличение на осигурителните вноски и постоянно повишаване на изискванията за пенсиониране системата на общественото осигуряване в България има шанс да издържи в бъдеще. Това е основната препоръка на Световната банка към България, отправена в доклада "Смекчаване на икономическото въздействие на застаряването на населението".

Изводите от доклада бяха представени от Дорте Домланд, старши експерт във финансовата институция.

Към 2050 година, заради тежката демографска криза, един на всеки трима българи ще е над 65 година, а в трудоспособна възраст ще е само половината от населението в страната, предрича банката в доклада си.

Осигурителните вноски трябва да се повишат поне с 6%, за да се покрие дефицита в бюджета на общественото осигуряване са изчислили експертите на Световната банка. Авторите на доклада обаче признават, че това би се отразило негативно на бизнес средата, затова препоръката е осигуровките да се увеличат с 2%.

Не е много ясно обаче как ще се мотивират младите да внасят по-големи осигуровки, след като прогнозите на банката са, че в бъдеще все по-малко хора ще могат да изпълнят условията за пенсиониране. Според Домланд правителството следва да се фокусира върху мерки, които допълнително да ангажират и мотивират младите хора, да се осигуряват на по-високи суми и да мислят от рано за годините, в които ще разчитат на пенсионната система.

За да се гарантират техните права, трябва да се мисли за универсална пенсия, която да се получава от възрастните без право на пенсиониране, посочва се още в доклада на банката.

В бъдеще възрастните ще разчитат все повече на семейните спестявания за достойни старини, пише още в анализа. В тази връзка се предлага въвеждане на политики за насърчаването им, като се повиши финансовата грамотност на населението и се стимулира участието в доброволни пенсионни фондове, както и като се увеличи пенсионната възраст над 65 години.

Още по темата

Световната банка предлага серия от промени за по-добро здравеопазване и по-добро образование, които трябва да осигурят здрава и качествена работна ръка, за да се повиши производителността на труда. Необходими са политики за стимулиране на дългосрочните грижи за възрастни, включително и чрез въвеждане на специална застраховка за това, пише в доклада. Без такава политика ще се налага по-младите вместо да работят, да се грижат за най-възрастните в семейството, което допълнително ще лиши пазара на труда от работна ръка.

Стимули за най-добрите учители да преподават в райони, в които децата имат затруднен достъп до образование, каквито се предлагат в доклада, вече бяха лансирани и от образователното министерство. Ведомството дори обяви, че разработва пакет от социални мерки за стимулиране на младите учители.

Още по темата

По време на конференция министърът на финансите Петър Чобанов заяви, че застаряването на населението е основно предизвикателство за страната и е ключов елемент от управленската програма на правителството. Финансовият министър посочи, че кабинетът планира да обърне внимание на лечебните заведения в отдалечените райони, наред с това се правят конкретни промени в ценообразуването на лекарствата. Политиката в тази посока ще е насочена към овладяване на ръста на цените на лекарствата, заяви Чобанов.

Основен приоритет е и качественото образование, каза Чобанов. Този фокус ще намери израз и в Бюджет 2014 с мерки за обвързването на образованието с пазара на труда. Води се усилен дебат и за пенсионната реформа, посочи той в контекста на темата от доклада на банката.

По статията работиха: автор Елена Калпакчиева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (17)

   1| 2    
0
 
1
 
17
преди 7 години
Няма профилна снимка
трябва на всички военни пенсионери под 65 год възраст да им се намалят пенсиите, 90% от тях работят или на държавна работа или за някоя друга частна фирма (не за собственна), те заемат местата на младите хора, за тях няма работа и те напускат държавата, да се вдигне възраста за пенсиониране на военните на 58 години.
4
 
1
 
16
stone kold до: Mariq_GV
преди 7 години
mi to ne pre4i deteto vmesto maikata da go rodi na 22 da go rodi na 25 az razlika v prirasta ne vijdam......vse pak govorim za normalni jeni koito rajdat 2-3 deca a ne 15 za da se zapo4va ot 20 da rajda
7
 
3
 
15
stone kold до: Mariq_GV
преди 7 години
a aa ne pomoshti samo za deca rodeni sled kato majkata e navarshila 25 godini I samo do 2 deca
0
 
27
 
14
преди 7 години
БСП и ДПС си отглеждат електорат на гърба и за сметка на всички работещи и образовани българи.

Това не трябва да се търпи повече.

Има нужда от ново национално недоволство срещу социалните придобивки на неработещите и необразованите. Тези социални придобивки трябва да се прекратят възможно най-скоро.
Единствената социална помощ трябва да е осигуряване на работа на МРЗ. Който иска повече да се напъне да мисли, да се преквалифицира и да си търси.

Не ви ли омръзна от паразитиращи социалисти и социопати бе хора???
5
 
5
 
13
преди 7 години
nema takova neshtastie da se rodish v bg

Още от Икономика и политика
Радев ще внесе предложенията си за промени в Конституцията след избори