IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сергей Цветарски: При преброяването през 2021 г. ще бъдем под 7 милиона

Напускащите България млади хора са почти колкото завърналите се, казва председателят на НСИ

10:19 | 18.03.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Средногодишно за последните години намалението на населението в България е около 50 хил. човека на година. Ако тенденцията продължи, а то вероятно ще е така, ще се доближим до 7 млн. през 2021 г., казва в интервю за в. „24 часа“ председателят на НСИ Сергей Цветарски.

Той отчита, че при вътрешната миграция има постоянна тенденция: от селата към градовете и от малките градове към големите. 

При външната миграция в последните години има забележимо сближаване на броя на напускащите страната с броя на
завърналите се. Част от завръщащите се идват за постоянно, идват и чужди граждани от ЕС и от трети страни. Разликата между двата потока намалява в полза на нулиране на отрицателния демографски компонент от напускането на страната.

При външната миграция трябва да ни интересува преди всичко в каква възраст са тези хора – млади или възрастни. Напускащите България около 56% са между 20 и 40 г. А от тези, които се завръщат, около 40% са в същата възрастова група. „Сами виждате, че и тук има едно сближаване... Т.е. няма огромен дисбаланс между напускащите и завръщащите се“, казва председателят на НСИ.

По думите му раждаемостта на българските жени не е ниска в европейски мащаб и е над средната за ЕС - 1,6 деца на жена в детеродна възраст. Когато бяхме “на дъното” през 1995-1997 г., показателят беше 1,2, т. е. на изключително ниско ниво. Той бавно нараства и вероятно ще се стабилизира на ниво 1,6 деца.

За преброяването през 2021 г. той коментира в отговор на въпрос за етническата принадлежност и за майчиния език, че отговарянето на всички въпроси е задължително, но всеки е свободен да се самоопредели.

Цветарски допълва, че предишното преброяване през 2011 г. е струвало 26 млн. лв. Определените сега 38 млн. лв. не са само за анкетьорите, а за допълнителни дейности: пълно обхождане на всички жилищни единици почти година преди преброяването, създаване на единен регистър за сгради, входове, апартаменти и къщи с географски координати; контролни преброявания.

При предното преброяване около 42% от хората се преброиха онлайн, сега очаква да го направят около две трети.

„Едно от нещата, които най-силно влияят върху икономическите процеси, са инвестициите. Те стоят добре през последната година, но ефектът от тях все още не може да се измери. Например сега се очаква да влязат големи инвеститори в Северозапада“, казва Цветарски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
majnata
преди 5 години
като тебе ли ... в "правилно" тролене ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 4
pif79
преди 5 години
Да, съгласен съм с колегата, този michaelis12 и подобните му са злобни хора, ожесточени срещу държавата, която уж е виновна са всичките им несгоди. И като не са могли да се реализират и навън стоят по форумите и бълват простотии. А колко по-продуктивно би било и за тях да положат малко усилия и за самоусъвършенстване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 6
khao
преди 5 години
именно от това сте болни, като не му трябва ... що е емигрирал там, oтрeпкaта ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
"Купи си един 20 годишен голф и вече не ти трябва ЕС"Шизофренийка нек'ва.Че кога е казвал, че му трябва ЕС?Иначе тонът ти е европейски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 10
khao
преди 5 години
не се ли сещаш как се радваше че може да емигрираш и да миеш чинии по Германия ? ... Сега кво се правиш че не си го искал, а ?Купи си един 20 годишен голф и вече не ти трябва ЕС, баси измек.яра
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 5 години
бре, миналата седмица Кънчо Галъпа изкара друго проучване ... сега на кой *** да вярваме, а ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 4
michaelis12
преди 5 години
Тиквесторо я пуснете да видиме еуфорията на българите, повтарям на българите не на маннгалите от анексията ни от ЕС и НАТО, че кат глеам е настъпила евакуация и геноцид .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 3
michaelis12
преди 5 години
след анексията от ЕС и НАТО толкоз, слеащия път още по малко .... както беше казал Сашовския посланник .. " - Цигганите са бъдещето на България" .... ето изпълнила му се мечтата на човека ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още