IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щабът предлага ограничителните мерки да бъдат удължени до 12 април*

От вчера има регистриран един нов случай, той е в София и все още не се намира в болница

08:14 | 26.03.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Общо 243 са новите случаи на коронавирус у нас. Това означава, че от вчера има регистриран един нов случай. Това стана ясно по време на редовната сутрешна пресконференция на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Ръководителят на щаба проф. Венцислав Мутафчийски заяви, че новият случай е в София, не е контактно лице на другите болни и не се намира в болница. Броят на починалите и оздравелите все още е без промяна. По думите му осем души се чувстват в добро здраве и „нямат търпение“ да бъдат изписани от болница, но все още им се правят тестове.

Към момента състоянието на един от пациентите, настанени в столичната болница „Пирогов“ е много тежко. Общо четирима души от заболелите в лечебното заведение са били интубирани. 

Проф. Мутафчийски заяви, че щабът ще предложи на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев ограничителните мерки, които изтичат утре, да бъдат продължени до 12 април в същия обем както досега. Това означава, че повечето магазини и училищата ще останат затворени до тогава. 

Предложение се прави за облекчаване режима на работа на т. нар. колекторски фирми за събиране на сметки.

Също така препоръка е да отпадне поименното изреждане на страните, от които идващите трябва да бъдат карантинирани, т.е. това да важи за всички пристигащи в страната. За чужденците трябва да бъде упоменато и къде смятат да прекарат карантината си.

Проф. Мутафчийски коментира и въпроса с носенето на маски. Те трябва да се слагат на болни лица, а за здрави лица се изискват маски висок клас за защита за медицински персонал, тъй като той е постоянно изложен на риск. За останалите граждани – ако се чувстват сигурни, могат да носят маска, но не са защитени 100%.

По думите на началника на щаба има дарител, предоставил 1 млн. лв. в помощ на борбата с коронавируса. 

* Информацията е актуална към 8:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 4 години
А Медицинският съвет какво смята? Те са ми по-меродавни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
ivanrog
преди 4 години
Вчера Европейска център за контрол на болестите излезе с изявление, че най-вероятно лятото няма да помогне. То се очакваше, при положение, че ЮАР и те имат проблеми - там е лято, както и Сингапур, например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Mirilai-lai
преди 4 години
ясно е, че поне до Юни ще е така, трябва да се стопли чувствително и да видим ефектите върху вируса....освен това се печели време докато се измисли някаква ваксина или по-ефективно лекарство....блазе им на карантинираните по селата, другите сме в кафези
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
das
преди 4 години
Обявявайте вече нулевата учебна година, няма смисъл да мъчите децата с това т.нар. уж дистанционно обучение, а на практика я карат 2 часа на ден, я не. Тази зима вече изкараха 2.5 седмици грипна ваканция, след това вече 2 седмици корвидна ваканция, сега ако трябва още 2 седмици става прекалено. Няма смисъл да се мъчат ако реално изтърват 1.5 месеца учене, по-добре да се обявява нулева година и поне да не се притесняват родителите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още