IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се превърнат ли частните съдебни изпълнители в търговци

Нови законодателни промени предвиждат редица облекчения за събирачите на дългове, но според юристи разпоредбите крият редица рискове

09:25 | 18.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Частните съдебни изпълнители да могат да събират задълженията на длъжниците, преди да се е стигнало до съдебно производство. Това законодателно изменение предстои да бъде обсъдено и гласувано на второ четене в Народното събрание.

Целта на това предложение е да се предвиди още една възможност за доброволно изпълнение, без да се стига до съд, каза депутатът от НФСБ Кристиан Митев, цитиран от БНТ. Той обясни, че става въпрос за един облекчен ред за всички длъжници: граждани и фирми, които няма да дължат нищо, няма да заплащат такси и разноски, както това се случва в съдебните производства и ако признават вземането, ще го изпълнят, ако не признават - с отказ до съдебния изпълнител, казвайки, че не дължат, ще бъде прекратена процедурата. 

Според адвокат Сюзън Чуковска, че вероятно мотивите за тази законодателна инициатива са да се подберат най-добрите практики от други законодателства. Тя обаче има съмнения, че обществото е готово за тях. Опасенията са в това, че би се накърнил принципът за независимост на съдебните изпълнители, принципът на равнопоставеност на субектите, както и на установяване на истината. Друга възможна опасност е, че на публично-правни субекти, каквито са съдебните изпълнители, се възлага възможност за намеса в частно-правната сфера. Така би бил уязвим обикновеният гражданин, обясни тя.

"Ако на частните съдебни изпълнители им се възлага да изпълняват един договор, то тогава би трябвало да бъде изменен законът за банките и кредитното дело, а частните съдебни изпълнители трябва да се превърнат в търговци", твърди юристът Марин Божков, цитиран от БНР.

"Възможно е човек да бъде подведен и да я плати съответната сума, като не се отчита възможността това вземане да бъде погасено по давност", обясни бургаският омбудсман Тодор Стамболиев пред Националното радио. Според него правата на възрастни и слабо образовани хора няма да могат да бъдат защитени с въвеждането на законодателната промяна.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още