IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След 3 дни държавата става монополист при лотарийните игри

Държавен вестник обрародва промените в Закона за хазарта, с които се забраняват частните лотарии

13:43 | 18.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Промените в Закона за хазарта, с които се забраняват частните лотарии, са обнародвани във вторник в Държавен вестник. Поправките ще влязат в сила след три дни и тогава тотото ще бъде монополист в лотарийните игри.

От деня на влизането в сила се преустановява разпространението и продажбата на билети, фишове, талони или други удостоверителни знаци за участие в съответните игри, с изключение на билетите на държавното тото.

„С влизането в сила на този закон лицензите за организиране на лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, издадени на организатори, различни от Държавно предприятие "Български спортен тотализатор", се прекратяват и съответните удостоверения за издаден лиценз се обезсилват", поясниха в изявление през миналата седмица от Държавната комисия по хазарта (ДКХ).

Засега обаче няма информация от "Националната лотария" как ще протече процесът по приключване на лотарийните игри, които вече стават държавен монопол.

В края на миналата година съдружниците на предприемача с интерес в хазарта Васил Божков сем. Найденови, подадоха сигнал, според който частните лотарии плащат занижена държавна такса в сравнение с държавния тотализатор, в резултат на което бюджетът е пропуснал да събере около 250 млн. лв. за последните пет години. Малко след това Държавната комисия по хазарта (ДКХ) призна, че държавната лотария и частните лотарии се облагат различно. В средата на януари пък беше внесен и законопроект , който предвижда закриване на частните лотарии. Той беше приет бързо и в началото на месеца депутатите подкрепиха поправките окончателно

В края на януари пък прокуратурата нахлу в офисите на Божков, а след това му повдигна 7 обвинения, след което стана ясно, че е е напуснал страната, а после стана ясно, че е задържан в Обединените арабски емирства (ОАЕ).  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още