IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се крие зад лотарията за лекарството за милиони?

Една доза от Zolgensma струва над 2 млн. долара

20:24 | 03.02.20 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Това може би е най-противоречивата кампания в историята на фармацевтичната индустрия: швейцарският фармацевтичен производител Novartis стартира от понеделник лотария за 100 терапии със Zolgensma, най-скъпото лекарство в света. Спринцовките с единична цена от повече от два милиона евро помагат срещу така наречената спинална мускулна атрофия (SMA). Наследственото заболяване задейства загубата на мускули и в крайна сметка води до смъртта на кърмачета и малки деца.

100 засегнати по целия свят вече могат да се надяват да избегнат смъртта благодарение на томболата. Пациентите, които ще получават безплатна доза от лекарството, ще бъдат избрани два пъти месечно чрез анонимна процедура на случаен принцип. Неспечелилите кандидати автоматично преминават към следващия кръг.



Планираната акция предизвика бурна дискусия. Novartis говори за опит да предостави възможно най-скоро терапията. Някои учени обаче говорят за съмнителна „лотария за оцеляване“.

Novartis посочва предимно ограниченията: Досега само един завод в САЩ е получил разрешение за производство. Освен вътрешните поръчки той можел да осигури на света само 100 дози. Но тъй като компанията искала да помогне бързо, поне малко, и затова е разработила лотарията заедно със Съвет по етика.

Етиците имат съвсем различен поглед за акцията. „Цялата работа не е благословия за човечеството, а прикрита маркетингова кампания“, казва например Норберт Пол от университета Йоханес Гутенберг в Майнц, цитиран от Der Spiegel. По думите му Novartis е подкопала процеса на одобрение на лекарствата в редица страни, който все още продължавал. Става дума за възможно най-бързо завземане на пазара и за събуждане на желанията у засегнатите.

Повече от хиляда деца се раждат със спинална мускулна атрофия в САЩ, Европа и Япония. И наистина е разумно да се предполага, че засегнатите от томболата на Novartis, които си тръгнат с празни ръце, ще оказват натиск върху правителствата и здравните застрахователи скоро да одобрят и финансират лекарството.

Затова организацията на задължителното здравно осигуряване (GKV) говори за „хазарт“ с болните деца. Ръководителят на най-голямата германска здравноосигурителна каса TK Йенс Баас критикува също решението: „Предоставянето на лекарството на 100 пациенти по света не е решение, а просто е безотговорно“.

При Zolgensma става дума за т. нар. генна терапия. При деца, родени със SMA, един ген, наречен SMN1, е дефектен. Ето защо определени нервни клетки в гръбначния мозък, които предават сигнали до мускулите, не работят правилно. Едва наскоро в Германия лекари, които са диагностицирали най-тежката форма на SMA при малко дете, са можели да дадат на семейството само мрачната перспектива, че детето им вероятно няма да празнува втория си рожден ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 4
miccaelis
преди 4 години
мда както беше казал един фен Васил Тосев : " Не може някой, който печели от здравето ти да те излекува .... " Човека е доста прав, така кат се замислиш, че и тия на томбола го разиграват тва нещо, който иска ош повече да бъде смърцафляцан да се изпобие за отровата на Новартис .... откачалки колкот искаш, утре мое разиграят на томбола нещо дет да превръща ората в рептили .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 4 години
милиарди?? :) сигурно е трудно да развъдиш цяло стадо еднорози за достатъчно пиkня?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
pioner
преди 4 години
Разработката е струвала милиарди, а болните са сравнително малко затова цената е такава. А лотарията е уникален пи ар ход ще излекуваме 100 деца безплатно за да покажем, че действа, а вие си търсете начин да платите цената за останалите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
korn
преди 4 години
То да беше само това лекарство, а сигурно има и много други достъпни само за избрани. Така поне някой *** ще извади късмета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 2
mrynmryn
преди 4 години
В крайна сметка не разбрах защо струва 2млн, разработката е била скъпа или има пиkня от еднорог в него?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 0
pioner
преди 4 години
Дали ще поканят Божков да я организира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още