IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След срива в Търговския регистър правят централно хранилище за копия на данните

Проектът ще струва най-много 800 хил. лв. според прогноза на Томислав Дончев

14:03 | 29.08.18 г. 23
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

След срива на Търговския регистър, който продължи 19 дни, министрите решиха днес централно хранилище да съхранява копия на данните на всички администрации.

Хранилището за резерзви данни на критичните системи и регистри в България трябва да заработи само за два месеца и половина – до 15 ноември 2018 г. Този план бе гласуван днес от правителството, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Проектът ще струва най-много 800 хил. лв., обяви преди две седмици вицепремиерът Томислав Дончев пред bTV.

Той поясни, че с парите ще се създаде масив от един петабайт, който ще е физически разположен на едно или повече места. Дончев сравни хранилището с трезор, в който всяка институция ще има собствен сейф. 

Копията ще се пазят от Държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ), която има хранилище в Основния център за данни на електронното управление, което трябва да бъде разширено.

В момента всяка администрация отговаря за съхранението на данните, които поддържа. В немалко случаи инфраструктурата е разработена от външни изпълнители, а поддръжката се осъществява в рамките на определени срокове.

Тепърва институциите ще разработват административна процедура за прехвърлянето на копията, а срокът е 10 септември.

Също до 10 септември председателят на ДАЕУ и администрациите ще анализират потенциалните рискове при трансфера на данни през Единната електронна съобщителна мрежа (ЕЕСМ).

До 15 ноември 2018 г. трябва да бъде обезпечен капацитетът за работа на хранилището. Отговорността за целостта и сигурността на копията е на съответната администрация. ДАЕУ ще осигурява физическата, комуникационната и инженерно-техническата сигурност, необходима за съхранението, в Основния център на е-управлението.

Припомняме, че сривът на Търговския регистър, който заработи вчера, наруши лятната отпуска на депутатите, които се събраха на извънредно заседание да разискват казуса. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Крайния срок за това "хранилище" и сумата нужна ще е по същия начин като с е-правителството. Ще трябват поне 10г и няма да има нищо, освен ежегодно увеличаващи се разходи. Апропо, това е *** идея. По две причини най-малко. Първата е, че на едно място държиш копие от информацията за всичко. Второ, като получиш бекъпа ти получаваш реално една затворена кутия. За да разбереш, дали всичките данни са там и четими (тоест бекъпа е успешен) трябва да го "възстановиш". Реално, тоя бекъп център не решава никакви проблеми, само създава нови и гори ресурси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
Kildirim_Bei
преди 5 години
Да се греши е човешко, но наистина да оплескаш нещата ти е нужен компютър./Закон на Мърфи/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 5 години
Аз залагам, че след два месеца ще кажат трябват ни оше 6, и после ще пуснат някво куцо квазимодо дето само ще гълта пари, ще заметът временно скандала до следващия епизод
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
Kildirim_Bei
преди 5 години
Значи, за два месеца и половина ще се разработи концепция/концепции, ще се одобри една, ще се пусне обществена поръчка, ще има победител (да кажем, няма да има обжалвания), ще се реализира проекта (помещения, инфраструктура, хардуер, софтуер и т.н.), ще се тества, и ще се пусне в реален режим на работа.Или тоя център вече е готов и само е чакал да го пуснат, или... не знам, вие кажете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 5 години
Дай оферта да те видим... С тия пари нищо няма да напрсвят, сами за хардуер няма да им стигнат... После има лицензи всяка година, има подръжка, инфраструктура и т.н.т. Самото помещение трябва да отговаря на опредвлвни условия... Абе не е като да лепиш стириопор по панелките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
Shadow1
преди 5 години
800хил. За хранилище ? Аз ще го направя за 400 хил. Къде да се обадя да си подам офертата ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 0
redcretin
преди 5 години
Колко е бюджета на ведомството , стопанисващо регистъра в момента?И защо колосални издънки се награждават с още пари вместо с оставка на министър?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
Kildirim_Bei
преди 5 години
Тук не говорим да си направиш домашен архив на данните. Знам какви условия трябва да има в един дейта център, който трябва да съхранява данни от такава важност. Говори се за едно или повече места. И няма да е един само сървърът (ако са повече местата, смятайте). И софтуера ще е сериозен (умножен по броя на сървърите). И специалистите, както спомена, също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
mrynmryn
преди 5 години
Ако не броим цената на софтуера, ако има такава, то един голям сървърен компютър струва 50 бона. Дори той е много, но да приемем, че има голямо натоварване. Останалите 750к ми е интересно за къде ще са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
V.At.
преди 5 години
Като хардуер струва много по-малко. Но това което струва скъпо и е няма да стане е поддържането на този архив. Не става въпрос за моментното състояние, а за правене на ежедневни копия на всички сървъри на държавните ведомства и технология за възстановяване при частичен срив на някои от тях. За това се иска добре подготвен и отговорен персонал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още