IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следваща стъпка: Всеки областен град с по една COVID болница

Здравната криза в момента е заради липсата на реформи, коментира министърът на здравеопазването Костадин Ангелов

10:30 | 18.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Във всеки областен град в България да бъде обособена поне една болница изцяло за пациенти с COVID и поне една за пациенти без коронавирус. Тази следваща стъпка анонсира министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по БНТ в коментар на мерките на държавата за овладяване на коронавирусната пандемия.

Болници само за COVID-19

Здравният министър обясни, че реорганизацията на болничната система е в ход.

Още миналата седмица Ангелов информира, че в разработените от властите планове за ограничаване на разпространението на коронавируса има и такъв, при който ще бъдат определени "чисти болници", които да бъдат за пациенти с различни заболявания. Всички останали лечебни заведения ще бъдат само за болни от COVD-19.

Информацията за заповедта на здравния министър към областните управители е от 17 ноември вечерта. Областните управители до края на седмицата трябва да посочат кои са избраните лечебни заведения. 

"Изпратено е писмо на областните щабове, които да проведат заседание на областните си щабове и да дадат отговор коя болница на територията на тяхната област да стане за пациенти с COVID и тя да осигурява достатъчен брой профили, така че да се гарантира достъпно, ефективно лечение на пациенти с COVID", посочи Ангелов.

Трябва да бъде определено и коя болница да е "чиста, която също да осигури достатъчен брой профили в областта, за да гарантира достъп до здравеопазване за всички пациенти без коронавирус, каза министърът.

Здравната криза - заради липсата на реформи

Проблемът на системата на здравеопазването е многогодишен, кризата извади всички проблеми на показ. В момента всичко, което виждаме, е резултат от липсата на реформи много години назад.

Министърът обаче посочи, че сега не моментът за реформи и резки действия, които да отклоняват системата в една или друга посока. По думите му в момента основната цел е системата да работи като едно цяло, колкото и усилия да коства това.

Имаме достатъчно болнични легла, България обаче е една от държавите с недостиг на лекари и медицински сестри, коментира Ангелов. Той потвърди за увеличението на  трудовите възнаграждения на медиците - от 1 януари заплатите на лекарите ще бъдат по-високи с 600 лв., на сестрите - с 360 лв., а на санитарите - със 120 лв.

Сега виждаме, че броят на инфекционистите е малък, това се променя в движение, но това не може да стане изведнъж, заяви още той.

Лекарствата и самолечението

По въпроса с недостига на медикаменти в някои аптеки здравният министър отново подчерта, че на национално ниво няма недостиг на медикаменти, а има повишено търсене и презапасяване. Ако е необходимо, държавата ще осигури помощ в логистиката, посочи Ангелов.

Здравният министър не одобрява идеята лекарства да се продават в хранителните магазини, както предложиха от лекарското съсловие, защото може да се окаже опасно за здравето на хората. Той посочи, че безразборната употреба на парацетамол в големи дози е рискова. Хората купуват по интернет, четат и се лекуват във фейсбук с разпространени рецепти, коментира министърът и призова да бъдат слушани експертите.

Когато говорим за лечение на пациент, то не може да е по телефона, каза здравният министър.

Пълната блокада е тежка мярка

България се справя, ние сме малко над средата по заболяваемост и смъртност в Европа, каза още Костадин Ангелов. Той смята, че пълната блокада на страната е тежка мярка. Трябва да анализираме дали това би помогнало, всяка една мярка се обсъжда, каза още Ангелов.

В момента се подготвя заповед за карантинираните контактни лекари и отмяна на тяхната карантина. Когато човек е бил положителен, се карантинира 14 дни, отрицателен тест не се изисква, защото дори да има положителен тест, човекът не е заразен, разясни Ангелов.

Предлага се и система за СМС известяване на заразените, по която също се работи. За София имаме над 1000 болни през вчерашния ден, а връчени са само 35 предписания за карантина, защото от РЗИ не достигат хора, каза още здравният министър.

Електронно направление и електронна рецепта – до края на годината

До края на годината ще има електронно направление и електронна рецепта. Това е ангажимент, който съм поел като здравен министър, подчерта Ангелов. Процесът е много напреднал, каза той и допълни, че е получил уверение за това от "Информационно обслужване", където те се разработват. В момента трябва всички от системата да се свържат с "основното ядро" на "Информационно обслужване".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още