IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собствениците на домашни свине ще получат по 300 лв. за санитарни дейности

Парите ще са предназначени за дезинфекция, почистване, мерки и препарати за борба с гризачи

22:32 | 02.08.19 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Пресцентър на Министерски съвет</em></p>

Снимка: Пресцентър на Министерски съвет

По 300 лева ще получат собствениците на прасета, отглеждани в тип "заден двор", ако доброволно умъртвят животните. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в Пазарджик след среща с кметовете на населени места, които днес протестираха срещу част от мерките за овладяване на болестта Африканска чума по свинете. На срещата присъства и министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Борисов уточни, че средствата ще бъдат за дезинфекция и почистване на терените, за да могат на след това хората отново да отглеждат прасета в личните си стопанства.

По регламент и по закон тези стопанства са незаконни, но въпреки всичко ние се отнасяме с внимание и толерантност, за което Асоциацията на свиневъдите ни обвинява, добави Борисов. По думите му, ако се остави срок до 31 декември за доброволно умъртвяване в санитарните зони, както са поискали някои стопани, "ще приключим с промишленото свиневъдство в страната". "Този щам е от 30 години и няма имунизация срещу него. Двеста милиона прасета са умъртвени в Китай. Две години успявахме да я овладеем, но въпреки това ни завладя", каза още министър-председателят.

Борисов посочи, че при разговорите е постигнато съгласие през следващата година промишлените производители да осигурят млади животни за потърпевшите и те отново да могат отглеждат прасета в личните си стопанства.

"Нито ще пратя армията, нито жандармерията, нито ще накарам полицаите да ходят и да малтретират хората, но после когато всички животни умрат, пак ще се съберем и ще си кажем, че тогава имахме шанс", добави Бойко Борисов. Това, което правим сега, е да се обединим и да се измъкнем от ситуацията, посочи премиерът.

Министър Десислава Танева от своя страна уточни, че парите ще са предназначени за дезинфекция, почистване, мерки и препарати за борба с гризачи и готовност за повторно завъждане след една година. Тя добави, че сроковете за умъртвяване на животните в личните стопанства се определят от съответната областна епизоотична комисия.

Осъзнавам, че моментът е тежък и емоционален, независимо от това, че тези хора нямат мерки за биосигурност, нямат регистрация, както е по закон, но въпреки това имат подкрепата на държавата. По думите й помощта от държавата е и проява на отношение, за това, че хората проявяват разбиране и се обединяват в борбата с африканската чума по свинете.

След срещата кметове на населени места от община Пазарджик обявиха, че няма да подновяват своите протести.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 1
marto1992
преди 4 години
Защо чумата не удря западните страни? Много просто - там субсидиите за земеделие целят да обхванат целия цикъл на производство. Така немците и французите ядът храна отговаряща изцяло на западните санитарни норми.В България какво става? Българския висококачествен фураж се изнася защото е по-изгодно за производителя на фураж. Внася се от неизвестно място фураж за свинефермите за по-евтино. И българите ядеме каквото стане :)@studioaa живееме в общество, за да си помагаме. Много е грозно твоето изказване - майките с децата крадци, бабите по селата крадци... лови гората или чужбина и си живей сам. Срам ме е, че си българин (ако си българин).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Grosss
преди 4 години
Дали пък голямата популация от комари тази година не е причина да пламнатпромишлените свинекомплекси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
дядя Вова
преди 4 години
Африканската чума по свинете (АЧС) и лъжите на БАБХ.http://***.bta.bg/bg/live/show/id/0_pvzriueyИли лъжите на слугите на слугите на васалите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 5
studioaa
преди 4 години
Срам ме е от поведението на Бойко Борисов като премиер на България и от безумните решения на министерски съвет, които се вземат на пожар и често под натиск от улицата. Не ни стига безумието, при което майки на увредени деца източват стотици милиони от хазната, а сега и баба Пена от Горно Нанадолнище ще получи 300 лева за пиене и мезета ако си заколи прасето доброволно. Няма такъв смях и подигравка с данъкоплатеца премиерът да раздава подеяния като бомбони, за да си купи власт с чуждите пари... България е страната на неограничените възможности, а не САЩ. Само у нас е възможно да не работиш въобще, а да вземаш 5 пъти повече от някого, който работи по 40 часа седмично квалифициран труд като учител или медицинска сестра...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
Shadow1
преди 4 години
И само на тях ли ще дадат? Досега много други области го умъртвиха и не им дадаха нищо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още