IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София отхвърли сегашната преговорна рамка за членство на Скопие в ЕС

България настоява исканията на нашата страна да влязат в правно обвързващ документ

17:35 | 06.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

България уведоми днес Европейската комисия, че не е в състояние да приеме предложената към момента преговорна рамка за Република Северна Македония и проекта на декларация към нея, тъй като тя не дава необходимите гаранции за изпълнение на поставените от страната ни условия. Това съобщиха от Министерството на външните работи.

"За България е неприемлив вариантът условията ни към Република Северна Македония да бъдат поставени в декларация на Съвета на ЕС, съпътстваща преговорната рамка. Декларацията на Съвета не е правно обвързващ инструмент и не дава търсените от България юридически гаранции. Такива гаранции бихме имали, ако нашите искания бяха отразени в текста на Преговорната рамка, за което и настояваме", посочват от Министерството на външните работи.

Педи дни вицепремиерът Екатерина Захариева обясни, че от македонска страна все още няма нито мерки за спирането на антибългарската кампания, нито действия, които да гарантират, че претенции за национално малцинство у нас няма да получат институционалната подкрепа на Скопие.

Има проблеми в изпълнението на Договора за добросъседство, обяви външният министър. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още