IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартира строежът на столичното метро до летището

Пускането на отсечката в експлоатация е предвидено за началото на 2015 г.

14:42 | 21.11.12 г. 2
<p>
	<em>Днес бе направена церемониалната първа копка от новия участък на столичното метро</em>. Снимка:<em> БТА</em></p>

Днес бе направена церемониалната първа копка от новия участък на столичното метро. Снимка: БТА

Стартира строежът на новия участък от столичното метро, който свързва бул. "Цариградско шосе" с Летище София. Предвижда се той да бъде готов в края на 2014 г., а пускането му в експлоатация да бъде в началото на 2015 г.

Това заяви изпълнителният директор на столичния "Метрополитен" Стоян Братоев по време на церемониалната първа копка на отсечката. Разширението на подземната железница е с дължина 5 километра и включва четири метростанции. След завършването на проекта се очаква времето за пътуване от летището до центъра на града да отнема около 15 минути. 

Новият участък от метрото е разделен на три отсечки. Първата е от Интер Експо център до зоната между булевардите „Д. Списаревски” и „Цв. Лазаров” и с дължина 1046 метра, от които около 200 метра са надземни. Втората отсечка е до ул. „Поручик Неделчо Бончев” с дължина 1825 метра и има една метростанция - при бул. „Искърско шосе” близо до езерото в „Дружба 1”. Третата отсечка е от „Поручик Неделчо Бончев” до самата аерогара на София.

„През 2012 г. бяха построени нови 14 км от метрото. Знаково е, че в една и съща година завършва огромен етап от строителството на метрото и в същото време започва изграждането на нова отсечка от него“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя изрази гордостта на общината, че проектът включва в себе си не само модерни условия за градски транспорт, но и изграждането на нови тротоари, осветление и велоалеи.

От Столична община очакват 14 хил. автомобила по-малко в движение дневно след пускането на новия участък в експлоатация. Очаква се и близо 60 хил. граждани на столицата да използват новото трасе на подземната железница дневно.

Участъкът на метрото до летището представлява първия от двата лота на етап III на Проекта за разширение на метрото, включен в ОП "Транспорт". 

На церемонията по стартирането на строежа присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на транспортанологии и съобщенията Ивайло Московски, министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев и председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Бате Пешо
преди 11 години
Замислили сме се отдавна.И няма да е за тези за които ти си мислиш.Хората извън София не се интересуват от метро и магистрали за никъде.Проблеми имат всички градове но никой не им отпуска пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
stoiloff
преди 11 години
Браво! И всички се замислете за кого ще гласувате на следващите избори! Бъдете мъдри! Единствено това правителство досега работи истински и прави нещо за нас. На фона на всепомитащата глобална криза!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още