IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стефан Янев: България може да се включи в учение на НАТО с батальон до 1000 души

Приоритет за тази година остава модернизацията на сухопътните войски, увери военният министър

10:28 | 26.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

България може да се включи в учение на НАТО с батальон до 1000 души. Това съобщи пред БНТ министърът на отбраната Стефан Янев и добави, че ще внесе това предложение в Министерски съвет.

По думите му позицията на България по повод напрежението между НАТО и Русия трябва да защитава националния интерес с пълното разбиране на ситуацията и на етапа на развитие на българската армия.

„Позицията ни трябва да е съобразена с целия пакет от дипломатически усилия, както и с възможността да се укрепят военните сили на България“, каза Янев и добави, че страната ни би могла да се възползва от тази криза и да се даде възможност на българските въоръжени сили да се развиват чрез повече тренировки и участия в учения, които носят капацитет. 

Военният министър подчерта, че по отношение на кризата между Русия и Украйна дипломацията не е приключила и всички усилия, включително и на военните, са насочени към това да се избегне конфликт. Според Янев оценката на ситуацията се мени с дни и с часове и дори да се говори, че опасността е неизбежна, е възможно тази реторика да е част от дипломатическите усилия на едната или другата страна в опит да получи по-добри резултати на преговорите.

На въпрос за участието на изтребители от Испания и Нидерландия в охраната на въздушното пространство над България Стефан Янев заяви, че това е част от така наречения съвместен „еър полисинг“ - практика, която се прилага отдавна в рамките на НАТО и това не е първият път, в който тя се извършва и в България. „Вече сме получавали подобна помощ от Италия и САЩ“, добави министърът на отбраната.

Той обаче отказа да коментира информация, изнесена в медиите, според която България не била съгласна да разположи американски войници на територията си, но била готова да приеме френски. „Ако се водят подобни разговори, те биха били на военно-техническо ниво. На политическо ниво подобно нещо не е обсъждано“, категоричен беше той.

Стефан Янев подчерта още, че приоритет за тази година остава модернизацията на сухопътните войски, като се предвижда увеличение на заплатите на военнослужещите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още